Brāļu draudzes lozungu tradīcija un prakse mūsdienu Latvijā - Butnāre, Zane (Latvijas Universitāte, 2023)
Šī bakalaura darba tēma ir “Brāļu draudzes lozungu tradīcija un prakse mūsdienu Latvijā.” Tā mērķi ir izpētīt Brāļu draudzes lozungu tradīcijas vēsturi un lozungu lietotāju pieredzi mūsdienu Latvijā. Darba rezultāti parādīja, ka tradīcijas vēsturē ir dažādi attīstības posmi un gandrīz 300 gadus senā tradīcija nav zaudējusi savu aktualitāti arī mūsdienās. Lozungus lieto miljoniem cilvēku visā pasaulē, tai skaitā Latvijā. Šī bakalaura darba tēze ir: Brāļu draudzes lozungi ir daudzveidīgi pielietojami gan individuālā garīgajā praksē, gan garīdznieku profesionālajā darbībā. Lai izpētītu lozungu praksi mūsdienu Latvijā, tika veikts kvalitatīvs pētījums, intervējot lajus un mācītājus. Iegūtie rezultāti atspoguļo lozungu prakses daudzveidīgās iespējas gan individuālu praktizētāju dzīvē, gan mācītāju profesionālajā darbībā.

The topic of this bachelor thesis is "The tradition of the Moravian Daily Texts and practice in contemporary Latvia." Its aims are to investigate the history of the tradition of the Moravian Daily Texts and the experience of Daily Texts users in contemporary Latvia. The results of the work showed that the tradition has different stages of development in its history and that the almost 300-year-old tradition has not lost its relevance even today. Millions of people all over the world, including Latvia, use Moravian Daily Texts. The thesis of this bachelor is: the Moravian Daily Texts have a variety of applications both in individual spiritual practice and in the professional activity of clergy. In order to investigate the practice of the Moravian Daily Texts in contemporary Latvia, qualitative research was conducted by interviewing lay people and pastors. The results reflect the diverse possibilities of the practice of the watchwords in the lives of individual practitioners and in the professional life of pastors. Keywords: Daily Texts, tradition of the watchwords, The Moravian Church, practice of watchwords, diversity, interviews
The tradition of the Moravian Daily Texts and practice in contemporary Latvia
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; lozungi; lozungu tradīcija; Brāļu draudze; lozungu prakse; daudzveidība