Telpiskās attiecības Dž. Orvela romānā "1984" - Lasmanis, Ēriks (Latvijas Universitāte, 2023)
Fiziskām un mentālām telpu attiecībām var būt vairākas funkcijas narratīvā, īpaši ar zemtekstiem bagātajā distopiskā narratīvā. Pētnieciskā darba mērķis ir izpētīt telpiskās attiecības romānā “1984”, lai noskaidrotu to ietekmi uz narratīvu un galvenā tēla psihi. Pētījums tika veikts, izmantojot tuvās lasīšanas un saturanalīzes metodi. Pētījuma rezultāti liecina, ka sapņu, lauku un pilsētas ainavas telpiskās attiecības simbolizē galvenā tēla attieksmi pret valdību, valdības izmantojamos apspiešanas līdzekļus un paredz varoņa galīgo pakļaušanos totalitārajam režīmam.
The Spatial Models in G. Orwell's "1984"
Keywords: Valodniecība; Džordžs Orvels; 1984; telpiskās attiecības; distopija; totalitārisms