Sievišķā ķermeņa ideāla (de)konstrukcija sieviešu žurnālos 2005. gadā. „Cosmopolitian” un „Santa” piemērs - Spilberga, Santa (Latvijas Universitāte, 2006)
Atslēgas vārdi: sievišķā ķermeņa ideāls; sievišķā ķermeņa reprezentācija populārajā kultūrā; slaiduma un jaunības kults; sievišķā ķermeņa disciplinēšana; izskats un sievišķība; ķermenis patērētājkultūrā; sieviešu žurnālu semiotika. Maģistra darba „Sievišķā ķermeņa ideāla (de)kontrukcija sieviešu žurnālos 2005. gadā. „Cosmopolitan” un „Santa” piemērs.” mērķis ir noskaidrot kādu sievišķā ķermeņa ideālu konstruē šie Latvijā populārākie ikmēneša sieviešu žurnāli, kādi atribūti to veido, kā arī noskaidrot, vai šajos žurnālos pastāv vērā ņemama tendence dekonstruēt standartizētu sievišķā ķermeņa ideālu. Darba teorētiskajā daļā tiek aplūkotas feministisko un kultūras teoriju atziņas saistībā ar sievišķā ķermeņa reprezentācijas tematiku. Pētījuma metode ir sociālā semiotika, ar kuras palīdzību tiek atklātas ideālā sievišķā ķermeņa tēla konstruēšanā izmantotās nozīmes, analizētas to savstarpējās attiecības kombinācijas, kā arī sociālais konteksts, kurā šīs nozīmes tiek radītas.

Keywords: the female body ideal; representation of female body in popular culture; the cult of thinness and youth; the disciplination of the female body; appearance and femininity; the body in consumer culture; the semiotics of women’s magazines. The aim of master’s thesis “(De)construction of the female body ideal in women’s magazines in 2005. The example of “Cosmopolitan” and “Santa”” is to determine what feminine body ideal is constructed by the two most popular women’s magazines in Latvia, what attributes characterize it, and, as well, to determine if a considerable tendency exists in deconstruction of a standardized female body ideal. The theoretical framework of the thesis is shaped by feminist and cultural theories’ approaches to representation of feminine body in popular culture. The research method used is social semiotics, through which the meanings used to construct the ideal feminine body are discovered, their relations and combinations analyzed, as well as the social context within which they are created.
(De)construction of female body ideal in women's magazines in 2005. The example of "Cosmopolitan" and "Santa"
Keywords: Komunikācijas zinātne