Dažādu reliģiju duālā praktika un sinkrētisms. Katoļticība un Joruba - Dinviete, Daiga (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba tēma ir dažādu reliģiju duālā praktika un un sinkrētisms starp kristietību un jorubu. Darba mērķis ir izanalizēt sinkrētismu starp šīm divām reliģijām un to duālo praktiku. Pētījuma jautājumi ir sekojoši: kas ir jorubas reliģija un kādas ir tās īpašības un ticības, kā kristietība ir ietekmējusi jorubas reliģiju, kāds ir jorubas un kristietības sinkrētisma process un kā jorubas simboli tiek izmantoti mākslā. Darba gaitā tika secināts, ka kristietībai ir bijusi liela ietekme uz jorubu, tā ir mainījusi daļu jorubas ideoloģijas un iezīmes; ka iemesls jorubas un kristietības sinkretizēšanai ir vergu ievešana Jaunajā pasaulē un obligāta kristietības piekopšana; jorubas dievības ir sinkretizētas ar kristietības svētajiem, savienojot to fiziskās ipašības, personība, spējas vai rīcību kādā no mītiem; jorubas simboli vēl joprojām tiek plaši izmantoti tādās mākslas nozarēs kā glezniecība, tēlniecība, mūzika un rotaslietu izgatavošana.

Theme of thesis is dual practice of different religions and syncretism between Christianity and Yoruba. The aim of thesis is to analyse of syncretism between those two religions and it dual practice. The survey questions are: what is the Yoruba religion and what are its characteristics and faiths, how Christianity has influenced the Yoruba religion, what the process of syncretism of Yoruba and Christian is and how Yoruba symbols are used in the art. During the research was found that Christianity has had a major impact on the Yoruba, it has changed the part of the Yoruba ideology and features; that the cause of the Yoruba and Christian syncretism was the importation of slaves in the New World and the obligation to practice Christianity; Yoruba deities are syncretised with Christian saints, linking their physical characteristics, personality, abilities or behaviour at some of the myths; Yoruba symbols are still being widely used in the arts as painting, sculpture, music, and jewellery making.
Syncretism and Dual Practice of Religious Systems. Catholicism and Yoruba
Keywords: Valodniecība