Nogrimusī pils latviešu teikās - Rendeniece, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2007)
Nogrimusī pils latviešu teikās Atslēgvārdi: latviešu folklora, teikas, pils, vēsture. Bakalaura darba mērķis ir atklāt nogrimušās pils tēlu latviešu teikās un analizēt kopsakarības starp vēsturiskajiem materiāliem un to atspoguļojumu folklorā. Lai sasniegtu bakalaura darba mērķi, nepieciešams izpildīt sekojošus uzdevumus: veikt teiku tekstu un vēsturisko tekstu praktisku analīzi ar mērķi izdarīt uz faktiem balstītus argumentētus secinājumus. Pētījuma mērķa sasniegšanai tika izmantoti teiku teksti, kuri informē par pils nogrimšanu un vēsturiskas nozīmes materiālu liecības par sabiedrisko, politisko un teritoriālo situāciju Latvijas teritorijā, iekļaujot informāciju par laika posmu no ~12.gs. līdz ~18.gs. Pētījums pierādīja, ka folkloras materiālā, precizējot – teikās, atklājas vēsturiski dokumentēti fakti, sabiedriskās domas nianses, kā arī mitoloģiskās domas pielietojums ikdienas situācijās, kas piešķir būtisku novitāti teiku satura atklāsmē.

The sunken castle in latvian folk tales Key words: latvian folklore, legends, castle, history. The main target of bachelor thesis, is to reveal image of the sunken castle in latvian folk tales and to analyse coherences between historical meterial and foklore material. To reach those targets, is necessary to realize following task: manage analyze between texts in folklore and historical materials, by target to draw a conclusions based on proveble facts. Consummation of this thesis, was selected tale texts about castle sinking and historical materials of social, poloitical and territorial situation in Latvian area 12. – 18.century. The bachelor thesis verify, that documental facts, public opinion and mythological point of view are transformed in folklore material, especially, in legends.
The Sunken Castle in Latvian Folk Tales
Keywords: Filoloģija