Kreditora interešu aizsardzība mantojuma tiesībās. - Leja, Līva (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darbs “Kreditora interešu aizsardzība mantojuma tiesībās” ir vērsts uz kreditora, kā mantojuma tiesību subjekta, izpēti, proti, kādas darbības un kādā termiņā ir jāveic kreditoram pilnīgai savu likumisko tiesību un interešu realizācijai. Šī darba mērķis ir izpētīt kreditora interešu aizsardzības mehānismu mantojuma tiesībās, vērst uzmanību uz praksē pastāvošo problemātiku, kā arī piedāvāt šo problēmu iespējamos risinājumus. Ir būtiski izprast kreditora lomu mantojuma tiesībās, tā tiesības un pienākumus. Bakalaura darba “Kreditora interešu aizsardzība mantojuma tiesībās” ietvaros autore analizē mantojuma tiesību institūtu no kreditora interešu aizsardzības viedokļa. Šajā darbā autore aplūko vairākus mantojuma tiesību instrumentus un kreditora rīcības modeļus, kas paredzēti kreditora interešu aizsardzībai. Kreditora interešu aizsardzība līdzās mantinieka interešu aizsardzībai ir būtisks mantojuma tiesību stūrakmens. Lai sasniegtu darba mērķi, autore pēta Latvijas normatīvo aktu regulējumu, atsevišķos jautājumos salīdzina ar ārvalstu normatīvo regulējumu, analizē juridisko literatūru un Latvijas tiesu praksi. Atslēgvārdi: kreditors mantojuma lietā, nodrošinātais kreditors, nenodrošinātais kreditors, bezmantinieku manta, mantošanas iesniegums, kreditora pretenzija.

Bachelor’s thesis “Protection of the creditor's interests in the inheritance rights” is focused on creditors, as the subject of inheritance rights, research, namely, what actions and what deadlines should be done by creditors to fulfill their legal rights and interests. The purpose of this work is to explore the mechanism of protection of the creditor's interest in inheritance rights, to draw attention to the problems existing in practice, as well as to offer possible solutions to these problems. It is essential to understand the role of the creditor in inheritance law, its rights and obligations. Within the framework of the bachelor’s thesis “Protection of the creditor's interests in the inheritance rights” the author analyzes the institution of inheritance law from the point of view of protection of the creditor's interests. In this work, the author deals with several instruments of inheritance law and models of creditor's actions, intended to protect the interests of the creditor. Protection of the interests of the creditor alongside with the protection of the heirs' interests is an essential cornerstone of inheritance law. To achieve the goal, the author is studying the regulation of Latvian normative acts, on in some issues is comparing with foreign regulatory framework, and analyzes legal literature and judicial practice in Latvia. Keywords: creditor in inheritance rights, secured creditor, unsecured creditor, escheat, inheritance claim, creditor's claim.
Protection of the creditors interests in inheritance rights.
Keywords: Juridiskā zinātne; kreditors mantojuma lietā; nodrošinātais kreditors; nenodrošinātais kreditors; bezmantinieku manta; mantošanas iesniegums