Tuvuma redzes funkciju analīze Latvijas skolēniem - Jankava, Daiga (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 41 lapām. Tas satur 18 attēlus, 3 tabulas un 58 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Izanalizēt vecuma, dzimuma, sūdzību, refrakcijas veida un heteroforijas veida ietekmi uz akomodācijas amplitūdu, relatīvās akomodācijas rezervēm, akomodācijas atpalikšanu un konverģences tuvuma punktu. Dalībnieki: Pētījumā piedalījās 1598 skolēni vecumā 6 – 19 gadiem ,734 (45,93 %) zēni un 864 (54,07 %) meitenes. No tālāka pētījuma tika izslēgti 266 skolēnu dati, kuriem bija nepilnīgi veikta pamatdatu ieguve vai dati neatbilda kādam no datu analīzei nepieciešamajiem kritērijiem. Līdz ar to datu analīze tika veikta 1332 skolēniem, 724 meitenes (54,36 %) un 608 zēni (45,64 %). Rezultāti: AA vērtības vecuma grupā 6 – 10 (15,30 ± 5,00 D), 11 – 15 gadi (14,06 ± 3,95 D), 16 – 19 (14,39 ± 3,95 D); PAR vērtības vecuma grupā 6 – 10 gadi (-3,68 ± 1,68 D), 11 – 15 gadi (-3,93 ± 1,62 D). NAR augstākās bija miopijas grupā (2,42 ± 0,40 D), zemākās hipermetropijas grupā (2,12 ± 0,47 D), augstākās PAR vērtības bija emetropijas grupā ( - 4,26 ± 1,50 D), zemākās miopijas grupa (-2,45 ± 1,36 D), PAR vērtības eksoforijas grupā (-3,95 ± 1,68 D) ezoforijas grupā (- 3,63 ± 1,69 D). Sūdzības bija saistītas ar attālinātāku KTP un zemākām PAR. Secinājumi: AA samazinās ar vecumu; refrakcijas veids ietekmē NAR un PAR, heteroforija ietekmē PAR, sūdzības ietekmē KTP un PAR. Akomodācijas atpalikšanu neietekmē neviens no faktoriem; netika novērota dzimuma ietekme uz pētītajām tuvuma funkcijām

Master thesis is written in Latvian on 41 pages. It contains 18 images, 3 tables and 58 references to literature sources. Aim: To analyse the influence of age, gender, complaints, type of refraction and type of heterophoria on accommodation amplitude, relative accommodation, accommodation lag and convergence near point. Participants: The study participated 1598 students aged 6 – 19, 734 (45.93%) boys and 864 (54.07%) girls. Data from 266 students, who had incomplete acquisition of basic data or did not meet any of the criteria for data analysis, were excluded from further research. Thus, data analysis was performed on 1332 students, 724 girls (54.36%) and 608 boys (45.64%). Results: AA values in the age group 6–10 (15.30 ± 5.00 D), 11–15 years (14.06 ± 3.95 D), 16–19 (14.39 ± 3.95 D); PAR values in the age group 6–10 years (-3.68 ± 1.68 D), 11–15 years (-3.93 ± 1.62 D). The highest NAR was in the myopia group (2.42 ± 0.40 D), the lowest in the hypermetropia group (2.12 ± 0.47 D), the highest PAR values were in the emmetropia group (-4.26 ± 1.50 D), and the lowest in myopia group (-2.45 ± 1.36 D), PAR values in the exophoria group (-3.95 ± 1.68 D) in the esophoria group (-3.63 ± 1.69 D). Complaints were related to more distant KTP and lower PAR. Conclusions: AA decreases with age; the type of refraction affects NRA and PRA, heterophore affects PRA, complaints affect NPC and PRA. Accommodation lag is not affected by any of the factors; no effect of gender on the proximity functions studied was observed.
Near Vision Function Analysis in Latvian School Children
Keywords: Fizika; tuvuma funkcijas; akomodācija; konverģences tuvuma punkts; refrakcijas veids; heteroforija