Filmas "Paradīze 89" naratīva analīze un filmas vēstījums auditorijā - Kuzmina, Luīze Krista (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba ‘’Filmas ‘’Paradīze 89’’ naratīva analīze un filmas vēstījums auditorijā’’ galvenais mērķis ir noskaidrot un izanalizēt spēlfilmas ‘’Paradīze 89’’ pamatideju, filmas vēstījumu un struktūru. Pētījuma gaitā tiek apskatīts naratīvs un analizēta filmas struktūra pēc A.Ž. Greimsa aktantu naratīva shēmas. Kā arī veidotas, realizētas un analizētas intervijas ar filmas režisori Madaru Dišleri un pieciem dažāda vecuma pārstāvjiem pēc filmas noskatīšanās. Pētījuma veikšanā tika izmantota naratīva analīze, kvalitatīvā kontentanalīze un daļēji strukturētās intervijas. Darba uzdevumi ir noskaidrot filmas vēstījumu pēc režisores perspektīvas un kā šo vēstījumu uztver auditorija dažādās vecuma grupās. Ar A.Ž. Greimsa naratīva aktantu shēmas palīdzību analizēt kā elementi filmā sasvstarpēji mijiedarbojas. Noskaidrot kādu funkciju filmā veic atainotie vēsturiskie notikumi. Spēlfilmas naratīvs balstās un sešu aktantu savstarpēju ietekmi – sūtītāju, objektu, saņēmēju, palīgu, subjektu, pretinieku.

The bachelor paper ‘’Narrative analysis of the film ‘’Paradīze 89’’and its message to audience’’ main purpose is to find out and analyse the main idea, the message and the structure of the feature film ‘’Paradīze 89’’. During the study, the narrative is being reviewed and the structure is being analysed according to A.J. Greimas’s actant narrative scheme. As well as interviews were made with the director of the movie Madara Dišlere and representatives of five different age groups and analysed. To conduct the study, the narrative analysis, qualitative content analysis and semi-structured interviews were used. The objectives of this research are to find out message of the movie from the perspective of the director and how this message is perceived by audience in different age groups. To analyse how elements interact in the film using A.J. Greimas’s actant narrative scheme has been applied. To find out what function depicted historical events perform in the film. The narrative of the feature film is based on the interaction of six actants – the sender, the object, the receiver, the helper, the subject, the opponent.
Narrative analysis of the film "Paradīze 89" and its message to audience
Keywords: Komunikācijas zinātne; vēstījums; režisors; uztvere; Baltijas Ceļš; spēlfilmas ‘’Paradīze 89’’