Saīsinātās darba nedēļas nozīme darbinieku labizjūtas nodrošināšanā Latvijā: SIA “Visma Labs” gadījuma analīze. - Čiževska, Elizabete (Latvijas Universitāte, 2023)
Covid-19 pandēmijas stimulēja uzņēmumus ievest dažādās prakses, lai atbalstītu darbinieku labizjūtu. Viena no šīm praksēm ir saīsinātā darba nedēļa. Tomēr zinātniskā literatūrā nav viennozīmīgi secināts par saīsinātās darba nedēļas efektu uz darbinieku labizjūtu. Papildus saīsinātu darba nedēļu ir nepieciešams ievest pareizi, lai nenodarīt kaitējumu organizācijai un tas darbiniekiem. Latvijas informāciju tehnoloģiju uzņēmums “Visma Labs” ieviesa saīsinātu darba nedēļu, lai atbalstītu darbiniekus Covid-19 pandēmijas laikā. Šī pētījuma mērķis ir pamatojoties uz zinātniskās literatūras analīzi un autores veikto pētījumu izpētīt saīsinātas darba nedēļas ietekmi uz darbinieku labizjūtas līmenī uzņēmumā SIA “Visma Labs”. Pētījuma rezultātā bija secināts, ka darbinieku labizjūta ir uzlabojusies no saīsinātās darba nedēļas un uzņēmums plāno turpināt izmantot šo darba nedēļas modeli. Tomēr pētījumā gaitā tika noskaidrots, kā “Visma Labs” neievēroja labākās prakses, ieviešot saīsinātu darba nedēļu. Atslēgvārdi: Saīsinātā darba nedēļa, darbinieku labizjūta, cilvēkresursi, organizācijas vadība.

The Covid-19 pandemic has prompted companies to implement various practices aimed at supporting employee well-being. One such practice is the shortened work week. However, the scientific literature does not provide a definitive conclusion on the effect of the shortened work week on employee well-being. Moreover, it is crucial to implement the shortened work week correctly in order to avoid negative consequences for both the organization and its employees. To support their employees during the Covid-19 pandemic, the Latvian information technology company "Visma Labs" introduced a shortened work week. This research aims to investigate the impact of the shortened work week on the well-being of employees in "Visma Labs" SIA, based on an analysis of scientific literature and the author's own research. The study concludes that the implementation of a shortened work week has led to an improvement in employee well-being, and "Visma Labs" plans to continue employing this work week model. However, it was discovered during the research that "Visma Labs" did not adhere to best practices when implementing the shortened work week. Keywords: Shortened work week, employee well-being, human resources, organizational management.
The role of a shortened working week in ensuring the well- being of employees in Latvia: analysis of the SIA “Visma Labs” case.
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; saīsinātā darba nedēļa; darbinieku labizjūta; organizācijas vadība; cilvēkresursi