Psihosociālo risku faktoru izvērtējums un tā pilnveides iespējas SIA “Stoller“ - Zariņš, Gints (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba autors: Gints Zariņš. Autora bakalaura darba ”Psihosociālo risku faktoru izvērtējums un tā pilnveides iespējas SIA “Stoller“ mērķis ir noteikt iespējamo psihosociālo risku ietekmi uz SIA "Stoller" nodarbinātiem un atkarībā no iegūtajiem rezultātiem, izstrādāt iespējamo preventīvo programmu. Bakalaura darba aktualitāte – darbiniekiem ikdienā ir jāsastopas ar dažādiem darba vides riskiem, t.sk., psihosociāliem, jo kā zināms, tad stress ir organisma emocionālā reakcija uz dažādiem nelabvēlīgiem ārējiem vai iekšējiem faktoriem un mūsdienās darbinieki arvien vairāk laika pavada darbavietās un līdz ar to darba devēja nodrošinātie apstākļi ietekmē gan fiziski, gan arī emocionāli. Izmantotās datu ieguves metodes – anketaptaujas (izdegšanas sindroma aptauja, Beka depresijas aptauja, psihosociālo risku novērtēšanas aptauja un darbspēju indeksa aprēķināšanas anketa). Pētījuma rezultāti liecina, ka SIA "Stoller" valdošais psiholoģiskais klimats vērtējams tikai kā daļēji apmierinošs un, ka visnegatīvāk uzņēmuma darbinieki vērtē attiecības ar uzņēmuma vadību, kas kopumā norāda uz neuzticēšanos uzņēmuma vadībai. Tāpat tika konstatēts, ka trešdaļai aptaujāto darbinieku ir vērojamas agrīnas izdegšanas pazīmes vai jau attīstījies profesionālās izdegšanas sindroms. Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā un sastāv no ievada, anotācijas latviešu un angļu valodā, literatūras apskata un darba pētījuma daļas, secinājumiem, izstrādātām rekomendācijām, izmantotās literatūras avotu saraksta un pielikumiem. Kopējais darba apjoms ir 60.lpp. Darbs satur 11 attēlus, 3 tabulas, 8 pielikumus. Darbā izmantoti 34 literatūras avoti.

Author of the paper: Gints Zariņš Aim of the bachelor’s paper “Psychosocial risk factor evaluation and improvement options in SIA “Stoller” is to determine possible psychosocial risk influence on employees of the company, and, according to obtained results, develop a preventive programme. Relevance of the paper: every day employees are exposed to various risks, including psychosocial, because stress is organism’s emotional reaction to various harmful external or internal factors. Moreover, because nowadays people spend even more time at their work places, conditions provided by the employer affect people both physically and emotionally. Data collection methods used: surveys (burnout (compassion fatigue) survey, Beck’s depression inventory, psychosocial risk evaluation survey and work capabilities index evaluation survey). Research results suggest that the current psychological climate in the company is only partially satisfactory, with most negatively evaluated aspect being communication with company’s management, which leads to distrust towards the management. It was also observed that one third of the surveyed employees have early burnout signs, or have already developed professional burnout syndrome. Bachelor’s paper is written in Latvian and consists of introduction, annotation in Latvian and English language, literature review and research part, conclusions and recommendations, as well as bibliography and annexes. Total volume of the paper is 60 pages. Paper contains 11 images, 3 tables and 8 annexes. 34 sources of literature have been used.
Psychosocial risk factor evaluation and improvment options in SIA "Stoller"
Keywords: Vadībzinātne; psihosociālie riska faktori; profesionālās izdegšanas sindroms; stress darbavietā; Psychosocial risk factors; professional burnout syndrome