Latvijas publiskās varas tēls Latvijas krievvalodīgajā presē (“Čas”, “Vestji segodnja”, “Panorama Latvii” un “Telegraff” – no 2002. līdz 2005. gadam) - Labanovskis, Ervins (Latvijas Universitāte, 2006)
Darba mērķis ir noteikt publiskās varas tēlu Latvijas krievvalodīgā presē no 2002. gada līdz 2005.gadam, apskatot laikrakstus ar lielāko tirāžu, kā Telegraf, Čas, Vestji segodnja un Panoramu Latviia. Kopumā darbā tika izanalizētas 795 publikācijas, pielietojot kvalitatīvo un kvantitatīvo pētījumu metodes. Darbā tiek apskatīta „tēla”, „nacionālo minoritāšu prese” un „varas” teorija. Kā arī tiek apskatīta Latvijas krievvalodīgās iedzīvotāju grupas vēstures, tās sociāli politiskais stāvoklis, ekspektācijas un politiskās nostādnes. Darbā tika izvirzītas sekojošas hipotēzes: - Latvijas publiskās (politiskās) varas tēla kopējais raksturojums Latvijas krievvalodīgā presē laika posmā no 2002. gada līdz 2005. gadam ar nelielām svārstībām ir politiski svešs(cits), etnokrātisks, politiski naidīgs un ar apšaubāmu leģitimitāti. - Latvijas nacionālā krievvalodīgā presē nepastāv identisku Latvijas publiskās varas tēlu. Atšķirības pastāv gan starp atsevišķiem preses izdevumiem, gan attieksmē pret dažādiem šīs publiskās (politiskās) varas nesējiem, kā prezidenti, valdību un parlamentu. -Publiskās varas tēls krievvalodīgajā presē no 2002. līdz 2005. gadam nav būtiski mainījies. Tas saglabājis savas negatīvās iezīmes un pat dažos aspektos kļuvis negatīvāks. Var uzskatīt, ka darbā izvirzītās hipotēzes tika pilnībā pierādītas, jo kopumā PV tēls apskatāmajā laika periodā ir „cits”, etnokrātisks, politiski naidīgs un ar apšaubāmu leģitimitāti. Tāpat tika pierādīts, ka PV tēls krievvalodīgajai presei nav identisks, atšķiras gan dažādu institūtu tēli, sevišķi izceļoties prezidentes tēlam, kā arī pastāv atšķirības PV tēlam dažādos laikrakstos, šeit sevišķi izdaloties laikrakstam Telegraff. Arī trešā hipotēze ir pierādīta, jo apskatot PV tēlu laika posmā no 2002. gadam līdz 2005. gadam, tas nav būtiski mainījies. Mainījušās ir tikai nianses un tēla attīstības virzieni. Kā arī 2005. gadā PV tēls salīdzinot ar 2002. gadu ir kļuvis nedaudz negatīvāks, jo vienīgais PV institūts - prezidente, kas agrāk bija neitrāls vai pozitīvs 2005. gadā ir kļuvis līdzīgs pārējiem PV institūtiem un PV tēlam kopumā. Arī laikraksts Telegraff ir palielinājis kritisko attieksmi pret PV. Atslēgas vārdi: publiskā vara, tēls, nacionālā minoritātes prese, recipients, krievvalodīgie, mediji.

The aim of this master diploma work is to discover Senior public administration image and its dynamic in Russian language speaking press starting from 2002 till 2005 (In newspapers as “Vesti Segona”, “Cas”, “Telegraf”, “Panorama Latvi”). During research was made analysis of 795 publications and articles. Research was based on qualitative and quantitative research. Main thesis of this work which have been verify during research is: - Senior administration image overall characteristic in Russian speaking press of Latvia during time from 2002 till 2005 with small variation is politically foreign, ethnocratic, politically antagonistic and with questionable legitimacy. - There is no identical image of senior administration in Russian speaking press of Latvia. There are differences between separate newspapers and also between separate senior administration institution images as president, government and parliament. -The image of the senior administration in Russian speaking press of Latvia has not significantly changed during observed years. It has maintained its negative features and in some aspects became even more negative. This work also includes theoretical view on the theory of “image”, “The influence of the media on the image”, “national minority press” and “power”. Also to have better understanding of Russian speaking press in Latvia and senior administration image, author have described history of Russian speaking population in Latvia, its beliefs, its concerns and expectations. As one of the conclusion of this work is that senior administration was able to find other communication channels to construct its image for Russian language speaking people, because if Russian speaking people would follow the image of the senior administration in Russian language press of Latvia they would demand change of the current status quo of the power in Latvia, during protests and demonstrations against introduction of school reform. Future field of research could be to discover how senior administrative image is constructing among Russian speaking population and how big influences on it have Russian speaking press of Latvia. Key words: Senior administration, image, national minority press, recipient, media, Russian speaking population.
The Latvian senior administration’s image in the local Russian language press (“Čas”, “Vestji segodnja”, “Panorama Latvii” and “Telegraff” between the years 2002 and 2005)
Keywords: Komunikācijas zinātne