Iedzīvotāju līdzestība sirds un asinsvadu slimību primārajā profilaksē - Jermacāne, Anete (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma - “Iedzīvotāju līdzestība sirds un asinsvadu slimību primārajā profilaksē”. Tēmas aktualitāti nosaka pieaugošais sirds un asinsvadu slimību daudzums, to attīstību ietekmē pacientu līdzestība un dzīvesveids. Mērķis - izzināt X novada iedzīvotāju līdzestību sirds un asinsvadu slimību profilaksē. Hipotēze- X novada iedzīvotāji vairāk seko līdzi veselīga uztura un fizisko aktivitāšu ievērošanai, mazāk – cukura un holesterīna līmenim asinīs. Izmantota kvantitatīvā pētniecības metode, pētniecības instruments – anketa. Rezultāti liecina, ka respondenti visvairāk seko līdzi uztura paradumiem. Tālāk seko optimāla svara uzturēšana un fiziskās aktivitātes, asinsspiediena, pulsa, kā arī holesterīna un cukura līmeņa kontrole. Respondenti vismazāk seko līdzi alkohola patēriņa un smēķēšanas samazināšanai.

The topic of the bachelor's thesis is "Compliance of the patient in the primary prevention of cardiovascular diseases". The topic is highlighted by the increasing number of cardiovascular diseases, the development of these diseases largely depends on the equality and lifestyle of patients. The aim is to find out the equivalence of the population of district X in the prevention of cardiovascular diseases. Hypothesis - the inhabitants of district X follow more about the observance of a healthy diet and physical activities, less - the level of sugar and cholesterol in the blood. Used quantitative research method and research tool - questionnaire. The results have shown that the respondents mostly follow a healthy diet. Next, optimal weight maintenance and physical activity, blood pressure, heart rate, and cholesterol and sugar levels. Respondents are the least likely to control harmful habits - alcohol consumption and smoking.
Compliance of the patient in the primary prevention of cardiovascular diseases
Keywords: Medicīna; Sirds un asinsvadu slimības; Primāra profilakse; Līdzestība; Riska faktori