Kriminālprocesuālā imunitāte, kas izriet no radniecības. Tiesiskā regulējuma Latvijā un ārvalstīs salīdzinājums - Brauere, Sintija (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma ir “Kriminālprocesuālā imunitāte, kas izriet no radniecības. Tiesiskā regulējuma Latvijā un ārvalstīs salīdzinājums”. Ņemot vērā, ka Latvijas tiesiskajā regulējumā pilnīga vai daļēja liecību nesniegšana kā imunitātes veids, kas attiecas uz tuviniekiem, ir faktiski vienīgais praksē visizplatītākais imunitātes veids, bakalaura darbā tiks aplūkotas tiesības neliecināt no personu, kurām ir tiesības uz aizsardzību, cietušā un liecinieka viedokļa. Darbā uzmanība ir pievērsta tam, kāds ir tiesību neliecināt saturs, kāds ir personu, kuras var neliecināt, loks un kāds ir šo personu procesuālais stāvoklis, kā arī, kādi ir procesuālie aspekti, tiesību neliecināt realizācijai. Darbā veikts Latvijas, Igaunijas, Šveices, Vācijas un Ukrainas tiesisko regulējumu salīdzinājums nolūkā izpētīt, kā dažādos tiesiskajos regulējumos tiek realizētas tiesības neliecināt un kā mainās personu loks, kurām ir tiesības neliecināt. Tāpat darba ietvaros veikta tiesnešu aptauja, lai noskaidrotu, kā praksē tiek realizētas tiesības neliecināt pret savu tuvinieku, un vai Kriminālprocesa likumā nav nepieciešami grozījumi, lai paplašinātu jēdzienu tuvinieks.

The topic of Bachelor’s thesis is comparison of immunity from prosecution (criminal procedural immunity) related with kinship in Latvia and foreign countries. Considering Latvia’s criminal procedural legal framework that total or partial refuse to testify is the only kind of immunity which is used in real life practice then in this bachelor’s thesis the rights not to testify of those people who have rights of protection, is studied from the point of view of victim and the witness. In bachelor’s thesis, the attention is paid to content of the rights not to testify, the persons who may refuse to testify and the procedural position as well as procedural aspects of realization not to testify. The comparison of legal framework of Latvian, Estonian, Swiss, German and Ukrainian criminal procedural immunity is made to find out how rights to refuse to testify is realized in different legal frameworks and how the number of people who can refuse to testify have changed. In this thesis, survey of judges has taken to find out how the rights to refuse to testify are realized against relatives in practice, and are there any amendments necessary in Criminal procedural act to widen the concept of relative.
Comparison of immunity from prosecution (criminal procedural immunity) related with kinship in Latvia and foreign countries
Keywords: Juridiskā zinātne; kriminālprocesuālā imunitāte; radniecība, tuvinieks; tuvinieks; tiesības neliecināt