Augstākās izglītības iestādes pētnieciskā profila lingvistiskā analīze - Plūduma, Katrīna Paula (Latvijas Universitāte, 2021)
Akadēmiskā diskursa pētniecība ir piesaistījusi daudzu valodnieku interesi, taču līdz šim šajā jomā vēl nav veikta lingvistiskā analīze, lai raksturotu augstākās izglītības iestādes pētniecisko profilu. Šī darba mērķis bija kvantitatīvi un kvalitatīvi novērtēt Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes pētniecisko profilu, apskatot fakultātes publikāciju virsrakstu lingvistiskās struktūras. Pētījumā tika izmantota diskursa un biežuma analīze, lai analizētu izvēlēto datu kopu un apkopotu secinājumus. Iegūtie dati ļāva secināt, ka Humanitāro zinātņu fakultāte sniedz ieguldījumu pētniecībā, apkopojot un vairojot zināšanas par kultūru un valodu, pētījumos galvenokārt apskatot terminoloģiju, diskursu, kā arī dzimtes jautājumus.

The research in academic discourse has attracted the interest of many linguists; however, no linguistic analysis has been conducted so far to qualify the research profile of a higher education institution. The paper aimed at quantifying and qualifying the research profile of the Faculty of Humanities at the University of Latvia by examining the linguistic structures of the Faculty’s publication titles. The discourse and frequency analysis were used to establish the findings. The obtained data allowed to conclude that the Faculty of Humanities contributes to the research community by collecting and multiplying human knowledge on culture and language, with research focusing primarily on terminology, discourse and gender.
Research Profile of a Higher Education Institution: Linguistic Analysis
Keywords: Valodniecība; publication titles; higher education institution; syntactic structure; lexical choice; linguistic analysis