Susceptibility variants for obesity and type 2 diabetes mellitus in the population of Latvia - Kalniņa, Ineta (Latvijas Universitāte, 2014)
Darbs ietver pētījumus par riska gēnu lokusos esošo biežo variantu saistību ar 2.tipa cukura diabētu (T2D) un aptaukošanos Latvijas populācijā. Pētījumu parādīja, ka potenciāli funkcionāls variants AGRP asociējas ar paaugstinātu ĶMI. Savukārt, adiponektīna gēna rajonā esošie varianti nav uzskatāmi par būtiskiem aptaukošanās un T2D riska faktoriem mūsu populācijā, bet iespējams ir iesaistīti kardiovaskulāro saslimšanu patoģenēzē. Varianti TCF7L2 ir nozīmīgi T2D riska faktori pacientiem ar normālu ķermeņa svaru. Iegūtie dati papildina informāciju par FTO un TMEM18 rajonos esošo adipozitātes riska variantu saistību ar T2D neatkarīgi no to ietekmes uz izmaiņām ĶMI. Varianti FTO ceturtajā intronā iespējams saistās ar citiem T2D patoģenēzes mehānismiem nekā pirmajā intronā esošie SNP.

Doctoral thesis presents investigation of association between common variation in susceptibility loci with type 2 diabetes mellitus (T2D) and obesity in the population of Latvia. Our studies showed association with increased BMI for potentially functional variant within AGRP, whereas variants in adiponectin gene locus unlikely represent significant risk factors for T2D or obesity, although they may influence pathogenesis of cardiovascular diseases. Variants in TCF7L2 are risk factors for T2D in our population with more pronounced effects in non-obese. Our data support obesity independent impact of BMI associated variants in FTO and TMEM18 loci on T2D. Variation in the 4th intron of FTO may lead to higher T2D susceptibility through mechanisms other than those manifested by SNPs in the 1th intron.
Aptaukošanās un 2. tipa cukura diabēta ģenētiskie riska faktori Latvijas populācijā
Keywords: Bioloģija; Molekulārā bioloģija; AGRP; FTO; TCF7L2; adiponektīns; diabēts; Molecular biology; adiponectin; diabetes