ES un ASV tirdzniecības attiecību un nākotnes scenāriju analīze - Chen, Ruhong (Latvijas Universitāte, 2021)
Šī pētījuma mērķis ir uzsvērt ES un ASV tirdzniecības dinamiku un paredzēt tās gaidāmos scenārijus. Metodoloģija ietver teorētisko un empīrisko analīzi. Pārbaudot tirdzniecības ietekmējošos faktorus, tiek sadalītas OLS regresijas no tirdzniecības smaguma modeļa, lai pārbaudītu šādus piecus mainīgos: TTIP sarunu process, IKP uz vienu iedzīvotāju, kopējā zemes platība, FDI un kopīgā valoda. Kopējais novērojums ir 308, aptverot ES-28 un ASV laikposmā no 2009. līdz 2019. gadam. Regresijas rezultāti liecina, ka, izņemot FDI, pārējie četri pārējie mainīgie nav korelēti ar tirdzniecības plūsmu. ES un ASV tirdzniecības prognozes ir noteiktas divos virzienos. Viens no tiem sagaida tirdzniecības plūsmas palielināšanos Bidena administrācijas kontekstā, Ķīnas pieaugumu un atveseļošanos pēc pandēmijas. Tiek uzskatīts, ka otrs samazināsies ASV protekcionisma dēļ.

This study aims to underline EU-US trade dynamics and to predict its forthcoming scenarios. The methodology includes theoretical and empirical analysis. After examining the influential factors of trade, OLS regressions of the Gravity Model of trade are distributed to test the following five variables: TTIP negotiation process, GDP per capita, total land, FDI and common language. The total observation is 308, covering EU-28 and the US in the period of 2009-2019. The regression results suggest that except for FDI, the rest of the other four variables are not correlated to trade flow. EU-US trade predictions are set in two directions. One is expecting an increase of trade flow in the context of the Biden administration, the rise of China, and post-pandemic recovery. The other is reckoned to see a decrease due to the US’s protectionism.
Analysis of the EU-US Trade Relations and Future Scenarios
Keywords: Ekonomika; TTIP; trade liberalizations; Gravity Model of Trade; OLS regression; protectionism