Biogēno elementu saturs priežu un egļu jaunaudžu skujās pēc atšķirīgas intensitātes atjaunošanas cirtēm - Āboliņa, Laura (Latvijas Universitāte, 2019)
Mežizstrādes intensifikācija notiek ar mērķi tiekties uz ilgtspējīgu attīstību. Koksnes kā atjaunojamā energoresursa nozīme turpina pieaugt, tādēļ resursi jāizmanto maksimāli efektīvi. Vienlaikus nepieciešams optimizēt mežizstrādi atbilstoši vides vajadzībām. Visas virszemes biomasas aizvākšana un celmu izstrāde var būtiski samazināt augsnē pieejamo barības vielu daudzumu nākamajām koku paaudzēm. Darbā aplūkots kā atšķirīgas intensitātes kailcirtes ietekmē biogēno elementu saturu priežu un egļu jaunaudžu skujās. Darbā tika noskaidrots, ka virszemes biomasas aizvākšana apvienojumā ar celmu izstrādi veicina zemāku elementu saturu skujās, taču nenorāda uz kāda elementa trūkumu. Starp stumbru izstrādi un visas virszemes biomasas aizvākšanu būtiskas atšķirības netika konstatētas. Koku attīstību būtiskāk ietekmē meža augšanas apstākļi.

The intensification of forest management is aimed at achieving sustainable development. The importance of wood as a renewable energy resource keeps expanding, therefore effective utilization of the resources is essential. However, forestry management needs to be optimized for the environmental aspects as well. The removal of logging residues and stump harvesting from felling sites may decrease nutrient availability for the next forest generations. The study evaluates how different intensity fellings influence the concentrations of biogenous elements in the needles of Scots pine and Norway spruce young stands. Study reveals that the removal of logging residues together with stump biomass extraction (WTH+SB) lower the nutrient concentrations in needles of young stands, but do not cause nutrient deficiency. No significant differences in needles were observed comparing stem only harvesting (SOH) and whole-tree harvesting (WTH). Development of the trees is more significantly affected by forest site conditions.
Content of plant nutrients in foliage of Scots pine and Norway spruce young stands after different intensity regeneration fellings
Keywords: Vides zinātne; atjaunojamie energoresursi; koksnes resursi; mežizstrāde; biogēnie elementi; ciršanas atliekas