Latvijas lauksaimnieku viedoklis par Eiropas Savienības kopējā lauksaimniecības politikas ietekmi uz Latvijas lauksaimnieku konkurētspēju - Lejiņš, Jānis (Latvijas Universitāte, 2015)
Diplomdarba tēma ir "Latvijas lauksaimnieku viedoklis par Eiropas Savienības kopējā lauksaimniecības politikas ietekmi uz Latvijas lauksaimnieku konkurētspēju". Darba mērķis ir noskaidrot, kāds ir lauksaimnieku viedoklis par tiešo maksājumu ietekmi uz lauksaimniecības produktu konkurētspēju un izpētīt vai šis viedoklis ir pamatots. Darba pirmajā daļā tiek apskatīta teorija par politikas veidošanos un tās instrumentiem, otrajā daļā tiek apskatīta KLP un tās instrumenti. Trešajā daļā tiek apskatīta Latvijas lauksaimniecības struktūra, ceturtajā daļā tiek pētīts lauksaimnieku viedoklis un analizēts vai šis viedoklis ir pamatots. Darba rezultātā tiek secināts ka ES kopējā lauksaimniecības politika kropļo dažādu ES dalībvalstu konkurenci, tomēr tas nav vienīgais faktors, kas neļauj Latvijas lauksaimniekiem aktīvāk konkurēt ES tirgū.

The theme of paper is "Latvian farmers' views on the European Union's common agricultural policy impact on the competitiveness of Latvian farmers". The aim of the work is to find out what is the farmer's views on the impact of direct payments on the competitiveness of agricultural products and to explore whether this view is valid. Paper consists of four parts. In the first part author has studied theoretical aspects of policy formation and its instruments. In the second part author review Common Agricultural Policy. In the third part author has analyzed structure of the agricultural sector in Latvia. Fourth part explores farmers' views and analyzes whether these views are justified. In the result it was found that EU common agricultural policy distorts competition in various EU Member States , but it is not the only factor that prevents the Latvian farmers to compete more actively in the EU market.
Latvian farmers' views on the European Union's common agricultural policy impact on the competitiveness of Latvian farmers
Keywords: Ekonomika; lauksaimniecības politika; kooperācija; Eiropas Savienība; ES atbalsta maksājumi; kopējā lauksaimniecības politika