Kardiovaskulārā skrīninga nepieciešamība - Durandina, Svetlana (Latvijas Universitāte, 2020)
KOPSAVILKUMS Priekšvēsture: Sirds un asinsvadu slimības ir galvenais nāves cēlonis rūpniecības valstīs pasaulē. Sirds un asinsvadu slimību skrīnings samazina pēkšņu nāves gadījumu skaitu. Šī darba cēlonis: ir pierādīt skrīninga nozīmi sirds un asinsvadu sistēmā. Mērķi: analizēt sirds un asinsvadu sistēmas skrīninga nepieciešamību, analizējot sirds un asinsvadu slimību riska faktorus, sirds un asinsvadu sistēmas skrīninga metodes, pierādījumus par sirds un asinsvadu sistēmas skrīninga efektivitāti un ekonomiski izdevīgi un efektīvi sirds un asinsvadu sistēmas skrīninga metodes. Materiāli un metodes: Šis ir retroaktīvs meta-pētījums literatūras apskats. Tika pārskatīti 130 pētījumi. 118 tika izvēlēti šajā pētījumā. Rezultāti: Komplikācijas no sirds un asinsvadu slimībām labāk novērst ar agrīnu diagnostiku. Secinājumi: Saskaņā ar zinātnisko literatūru sirds un asinsvadu skrīnings ir svarīgs. Sirds un asinsvadu skrīninga nozīme ir sirds un asinsvadu slimību agrīnai diagnosticēšanai, lai samazinātu pēkšņu sirds nāvi. Sirds un asinsvadu slimību riska faktori ir: dislipidēmija, hiperglikēmija, smēķēšana, alkohola lietošana, hormonu nelīdzsvarotība, hipertensija, vīriešu dzimums un sirds un asinsvadu slimības ģimenes vēsturē. Sirds un asinsvadu skrīninga metodes ir: pilnīga vēsture un fiziskā pārbaude (pārbaude, palpēšana, perkusija, auskultācija), elektrokardiogramma, pilns asins skaits, asins bioķīmija, ķermeņa masas indekss, potīšu-brahiālais indekss, asinsspiediens, pulss(-i) un elpošanas ātrums. Sirds un asinsvadu skrīninga efektivitātes pierādījumi ir: laba komunikācija, samazināta mirstība, konstruktīva atgriezeniskā saite, iedzīvotāju skaita pieaugums (plaukstoša populācija), labi kontrolēta slimība progresēšanas, pacientu izglītība, pacienta informētība, mazāk stresa visiem apkārtējiem (gan medicīniskā, gan pacienta puse), resursu pieejamība un palielināta ilgmūžība. Ekonomiskie sirds un asinsvadu skrīninga metodes ir: pilnīga vēsture un fiziskā pārbaude (pārbaude, palpēšana, perkusija, auskultācija), elektrokardiogramma, ķermeņa masas indekss, potīšu-brahiālā indekss, asinsspiediens, pulss(-i), asins bioķīmija, pilns asins skaits un laba komunikācija visapkārt. Atslēgas vārdi: sirds un asinsvadu sistēma, riska faktori, skrīnings, profilakse, izmaksu efektivitāte, ekonomiskais, metodes, pierādījumi, diagnoze, diagnostika

Background: Cardiovascular disease is the leading cause of death in the industrial world. Screening for cardiovascular disease decreases the number of sudden cardiac deaths. Aim of this diploma thesis is to prove the importance of cardiovascular screening. Objectives: is to analyze the necessity of cardiovascular screening by analyzing the risk factors of cardiovascular disease, the methods of cardiovascular screening, the evidence of the effectiveness of cardiovascular screening, and cost efficiency of cardiovascular screening. Materials and Methods: This is a retroactive meta study observation of literature. 130 studies were looked at. 118 chosen for this study. Results: Complications from cardiovascular disease are better prevented with early diagnosis. Conclusions: According to scientific literature, cardiovascular screening is important. The importance of cardiovascular screening is early diagnosis of cardiovascular disease to decrease sudden cardiac death. The risk factors of cardiovascular disease are: dyslipidemia, hyperglycemia, smoking, alcohol abuse, hormone disbalances, hypertension, BEING MALE, and family history of cardiovascular disease. The methods of cardiovascular screening are: complete history and physical examination (inspection, palpation, percussion, auscultation), electrocardiogram, full blood count, blood biochemistry, body mass index, ankle-brachial index, blood pressure, pulse(s), and respiratory rate. The evidence of the efficiency of cardiovascular screening is: good communication, decreased mortality, constructive feedback, population growth (a thriving population), managed diseases, patient education, patient awareness, less stress for everyone around (both medical side AND patient side), availability of resources, and increased longevity. The cost efficient methods of cardiovascular screening are: history and physical (inspection, palpation, percussion, auscultation), electrocardiogram, body mass index, ankle-brachial index, blood pressure, pulse(s), blood biochemistry, full blood count, and good communication all around. Keywords: cardiovascular, risk factors, screening, prevention, cost effectiveness, cost efficiency, cost efficacy, methods, evidence, diagnosis, diagnostic
The necessity of cardiovascular screening
Keywords: Medicīna; cardiovascular; screening; risk factors; methods; evidence