Personāla atlases process Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā - Verpakovska, Eva (Latvijas Universitāte, 2013)
Šī darba saturs ir veltīts personāla atlases procesa nozīmībai, nepieciešamībai, kā arī organizācijas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (turpmāk – VSAA) personāla procesa izpētei un analīzei. Personāla atlase ir aktuāla tēma ikvienā organizācijā un uzņēmumā, jo personāls ir tas, bez kura nav iespējams izveidot organizāciju. Pareizi izvēlēti darbinieki nodrošina ne tikai stabilu organizācijas struktūru, bet kļūst arī par pamatu organizācijas izaugsmei. Darba pirmā daļā ir aprakstīts Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras darbības raksturojums. Otrajā daļā teorētiski tiek analizēta personāla atlase. Trešajā daļā tiek pētīts VSAA personāla atlases process, pamatojoties uz teorētisko literatūru. Ceturtajā daļā autore ir apkopojusi darbinieku aptauju par Aģentūras personāla procesa noriti. Nobeigumā autore veikusi secinājumus, kā arī, balstoties uz tiem, izstrādājusi priekšlikumus personāla atlases procesa pilnveidošanai. Darba pētījuma problēma ir tā, ka pēc nepareizi izvēlētiem vērtēšanas kritērijiem tiek atlasīti nepiemēroti darbinieki, kas veicina nekvalitatīvu atlasi. Veicot iepriekšminēto pētījumu autore ir izmantojusi šādas metodes: teorētiskā analīze un izpēte, anketēšana un darba pieredzes apkopošana un analīze. Darba apjoms ir 71 lapas, izstrādāšanas procesā izmantoti 21 informācijas avoti un pievienoti 13 attēli, 1 tabula un 10 pielikumi. Atslēgas vārdi: PERSONĀLA ATLASE, PERSONĀLA IZVĒLE, ORGANIZĀCIJA, METODE, VĒRTĒŠANAS KRITĒRIJI, KOMPETENCE

The content of the work is dedicated to the importance of staff selection process, the necessity, and research and analysis of staff process in State Social Insurance Agancy (SSIA). As it’s not possible to establish an organization without a staff, the staff selection is an actual quastion in every organization and company. Not only accurately selected employees provide a stable structure of organization, but they also are the basis for the growth of organization. The first part of the work is dedicated to activity characteristics of SSIA. A staff selection is analyzed theoretically in the second part. A personnel selectiom process of SSIA based on theoretical literature is researched in the third part of the work. In the fourth part – the author has summarized the questionnaires of empoyees about the course of staff process. In conclusion the author has arrived at conclusions; and taking them into account, has developed suggestions for the imporovement of personnel selection process. The research problem: improper employees have been selected after an incorrectly chosen evaluation criteria; they promote non-quality selection. Carrying out the research, the author has utilized the following methods: theoretical analysis and research, survey and summarization and analysis of work experience. The amount of work is 71 pages; in the development of the work 21 information sources, 13 images, 1 table and 10 appendices have been used. Keywords: PERSONNEL SELECTION, PERSONNEL CHOICE, ORGANIZATION, METHOD, EVALUATION CRITERIA, COMPETENCE
Personnel selection process of the State Social Insurance Agency
Keywords: Vadībzinātne