Komunikācijas loma sabiedrības līdzdalības veicināšanā: Rīgas domes kampaņas “Esi noteicējs savā apkaimē!” piemērs - Oja, Gunda (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba “Komunikācijas loma sabiedrības līdzdalības veicināšanā: Rīgas domes kampaņas “Esi noteicējs savā apkaimē!” piemērs” mērķis ir izpētīt Rīgas domes un projektu autoru īstenoto komunikāciju par līdzdalības budžeta projektu konkursu un noskaidrot, kādi komunikācijas instrumenti ir veicinājuši iedzīvotāju iesaisti balsošanas procesā. Tā teorētisko daļu veido nodaļas par komunikāciju un sabiedriskajām attiecībām, sabiedrisko attiecību specifiku pašvaldību sektorā un sabiedrības līdzdalību. Darbā kā pētniecības metodes ir izmantota kontentanalīze, daļēji strukturēta intervija un aptauja, taču tā empīrisko bāzi veido mājaslapas “balso.riga.lv” sadaļas “Projekti” un mājaslapas “apkaimes.lv” sadaļā “Statistika” publiskotā informācija, intervijās ar Rīgas domes pārstāvi un dažādu apkaimju attīstības projektu autoriem iegūtie dati, kā arī Rīgas iedzīvotāju aptaujas rezultāti. Pētījumā rezultāti apliecina, ka viens no jēgpilnas līdzdalības budžeta īstenošanas svarīgākajiem priekšnoteikumiem ir komunikācija ar iedzīvotājiem. Būtisku pienesumu iedzīvotāju iesaistes veicināšanā ir devušas gan Rīgas domes, gan pašu projektu autoru īstenotās komunikācijas aktivitātes.

The aim of the bachelor's thesis “The role of communication in promoting public participation: an example of the Riga City Council's campaign “Esi noteicējs savā apkaimē!”” is to find out, what communication was implemented by the Riga City Council and the project authors regarding the participatory budget project competition and to find out what communication tools have promoted the citizens' involvement in the voting process. Its theoretical part consists of chapters on communication and public relations, the specifics of public relations in the municipal sector and public participation. Content analysis, a semi-structured interview and a survey are used as research methods in the work, but its empirical basis consists of the information published in the "Projects" section of the “balso.riga.lv” website and the "Statistics" section of the “apkaimes.lv” website, data obtained in interviews with a representative of the Riga City Council and project authors, as well as the results of a survey of Riga residents. The results of the study show that one of the most important prerequisites for implementing participatory budget in a meaningful way is communication with citizens. The communication activities implemented by both the Riga City Council and the authors of the projects themselves have made a significant contribution to the promotion of citizens' involvement.
The role of communication in promoting public participation: an example of the Riga City Council's campaign “Esi noteicējs savā apkaimē!”
Keywords: Komunikācijas zinātne; komunikācija; komunikācijas kampaņa; sabiedriskās attiecības; sabiedrības līdzdalība; pašvaldība