Autora subjektivitāte valstsvīru dzīves aprakstos (Plūtarha, Svētonija tekstu valodas salīdzinoša analīze) - Gibovska, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba nolūks ir analizēt subjektivitātes izteikšanas līdzekļus Plūtarha Βίοι Παράλληλοι un Svētonija De vita Caesarum ar mērķi izpētīt un salīdzināt tās Plūtarha un Svētonija tekstos, izvērtējot to saturu un lomu. Teorētiskajā daļā aplūkota zinātniska literatūra par Plūtarha un Svētonija stila, Βίοι Παράλληλοι un Svetonija De vita Caesarum vispārīgo raksturojumu un subjektivitātes jēdziena nozīmi. Praktiskā daļa ir balstīta uz analīzi, kas veikta ar subjektivitātes piemēriem tekstā, galvenokārt izmantojot kontekstuālu analīzi. Pētījuma objekts ir trīs Plūtarha un attiecīgi trīs Svētonija biogrāfiju teksti (Otons, Galba, Cēzars). Subjektivitātes piemēri tiek klasificēti pēc to izpausmes tekstā: tieši - no autora vārdiem - un netiešā veidā, kad autora subjektīvais viedoklis redzams citu cilvēku teiktajā. Darbā tiek salīdzinātas subjektivitātes izpausmes un biežums Plūtarha un Svētonija tekstos. Secināts, ka subjektivitāte biežāk parādās Svētonija tekstos, nevis Plūtarha darbos. Svētonija subjektivitāte biežāk izpaužas valodas līmenī, Plūtarha subjektivitātē paradās domu līmenī.

Master's thesis is intended to analyze the expression of subjectivity in Plutarch Βίοι Παράλληλοι and in Suetonius De vita Caesar with the aim to study and compare Plutarch and Suetonius texts, evaluating their content and role. In the theoretical part of the paper was viewed the scientific literature about Plutarch and Suetonius style, Βίοι Παράλληλοι and Suetonius De vita Caesars general characteristics and importance of the concept of subjectivity. The practical part is based on the analysis which is made with subjective examples in the text, mainly used contextual analysis. The subject of the research is three Plutarch and three Suetonius biographies text (Otons, Galba, Caesar). Examples of subjectivity are classified according to their expression in the text: directly - from the author's words - and indirectly, when the author's subjective opinion is seen in the words of other people. The paper compares the manifestations and frequency of subjectivity in the texts of Plutarch and Suetonius. It is concluded that subjectivity appears more often in the texts of Suetonius than in the works of Plutarch. Suetonius subjectivity more often manifests itself at the linguistic level, and Plutarch's subjectivity prevails at the thought level.
Author Subjectivity in the Descriptions of Politicians’ Lives (comparative linguistic analysis of texts by Plutarch and Svetonius)
Keywords: Filoloģija; subjektivitāte; evidencialitāte; valstsvīra biogrāfija; valodas elementi; valodas līdzekļi