Mājasdarbu ietekme uz skolēnu fizikas izpratnes izaugsmi vidusskolas tematā “Enerģija un darbs” - Suss, Emīls (Latvijas Universitāte, 2023)
Mājasdarbi ir līdzeklis, kas tiek pielietots zināšanu un prasmju nostiprināšanai un pilnvei- dei. Darba mērķis ir novērtēt, kā mājasdarbi ietekmē fizikas konceptu izpratni vidusskolas fizikas tematā ”Enerģija un darbs”. Mājasdarbu ietekmes noteikšanai tika izmantoti kon- ceptu testi un skolēnu intervijas. Testa rezultātu ticamība un diskriminatīvā spēja tika aprakstīta ar sarežģītības indeksu, diskriminācijas indeksu, bi-seriālo koeficientu un KR- 20 indeksu. Lai noteiktu mājasdarbu ietekmi uz fizikas tēmas satura apguvi, skolēni tika sadalīti divās grupās, no kurām vienai tika uzdoti mājasdarbi, bet otrai ne. Iegūtie rezul- tāti neliecina par fizikas konceptu izpratnes pieaugumu mājasdarbu pildīšanas rezultātā. Tomēr turpmāki pētījumi ir nepieciešami, lai apstiprinātu iegūto rezultātu.

Homework is a tool that is used to reinforce and enhance knowledge and skills. The purpose of this study is to determine how homework affects the understanding of physics concepts in the topic ”Energy and work” at upper secondary school. Concept tests and student interviews were used to assess the impact of homework. The reliability and discriminatory power of the test results were described using item diﬀiculty index, item discrimination index, item bi-serial coeﬀicient, and KR-20 index. To determine the impact of homework on the mastery of physics content, students were divided into two groups, one of which was assigned homework while the other was not. The obtained results do not indicate an increase in the understanding of physics concepts as a result of completing homework. However, further research is necessary to confirm these findings.
The Impact of Homework on the Growth of Students' Physics Understanding in the Topic "Energy and Work" at Upper Secondary School
Keywords: Fizika; Konceptu tests; mājasdarbi; fizika; vidusskola; enerģija