Attēlveides fotopletizmogrāfijas izmantošana kafijas pupiņu ekstrakta akūtas ietekmes uz matainās ādas perfūziju noteikšanā - Obuhovskis, Dāvids (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis bija novērtēt biorafinēšanas ceļā iegūta kafijas pupiņu ekstrakta dažādu koncentrāciju īslaicīgo ietekmi uz matainās ādas mikrocirkulāciju, izmantojot attēlveides fotopletizmogrāfiju (iPPG). Eksperimentā piedalījās 30 veseli brīvprātīgie dalībnieki. Kafijas ekstrakts tika testēts trīs koncentrācijās (15%, 10%, 5%) un salīdzināts ar pozitīvo kontroli. Perfūzijas izmaiņas tika reģistrētas 30 minūšu laikā pēc vielu aplikācijas. Rezultāti liecina, ka kafijas ekstrakts izraisīja ievērojamu perfūzijas palielināšanos, kas bija mazāka nekā kontrolei (smērei). Atšķirības starp ekstrakta koncentrācijām nebija statistiski nozīmīgas. Novērotās reakcijas bija individuāli mainīgas. iPPG metode izrādījās piemērota matainās ādas perfūzijas bezkontakta monitoringam. Pētījums sniedz vērtīgu ieguldījumu kafijas ekstrakta pielietojuma potenciālā kosmetoloģijā un dermatoloģijā.

This study aimed to evaluate the acute effects of various concentrations of biorefined coffee bean extract on microcirculation in hirsute skin using imaging photoplethysmography (iPPG). Thirty healthy volunteers participated in this study. The coffee extract was tested at three concentrations (15%, 10%, and 5%) and compared with a positive control. Perfusion changes were recorded for 30 minutes following topical application of the substances. The results indicated that the coffee extract induced a moderate increase in perfusion; however, this effect was less pronounced than that observed with the positive control (ointment). The differences in observed effects among the various extract concentrations were not statistically significant. The observed responses exhibited inter-individual variability. The iPPG method proved suitable for the non-contact monitoring of perfusion in hairy skin. This study provides a valuable contribution to understanding the potential applications of coffee extract in cosmetology and dermatology.
Assessment of the acute effects of coffee bean extract on hairy skin perfusion using imaging photoplethysmography
Keywords: Bioloģija; attēlveides fotopletizmogrāfija; kafijas pupiņu ekstrakts; perfūzija; matainā āda; mikrocirkulācija