Projekts: Uzņēmuma "Owl Light" dibināšana - Kravcova, Anna (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba mērķis ir izstrādāt jauna uzņēmuma dibināšanas biznesa plānu un darbības plānu. Maģistra darba autore izstrādāja un novērtēja projektējamā uzņēmuma Owl Light dibināšanas plānu, ņemot vēra visus uzņēmuma darbības un dibināšanas nianses. Projekta mērķis ir dibināt neformālas izglītības iestādi kas darbosies Latvijas teritorijā un sniegs neformālās izglītības kursus, seminārus, apmācības. Šobrīd Latvijas uzņēmumi meklē darbiniekus ar plašu zināšanu loku. Autores dibināmais uzņēmums palīdzēs klientiem pilnveidot savas zināšanas, saņemt jaunas iemaņas, kas noderēs tiem pašreizējā darba veikšanā vai jauna darba meklējumos. Uzņēmuma nosaukums Owl Light – “Gaismas Pūce” atspoguļo uzņēmuma darbības virzienu. Uzņēmumu dibinās trīs personas. Uzņēmuma pamatkapitāls 27 000.00 EUR, kurš ir tiks iemaksāts naudā. Katram uzņēmuma īpašniekam piederēs vienāds daļu skaits - 900 daļas. Uzņēmuma kapitāls sadalīts 2 700 daļās, vienas daļas vērtība 10.00 EUR. Uzņēmumam savas darbības uzsākšanā nepietiks tikai pašu kapitāla līdzekļu, tādēļ uzņēmums piesaista bankas kredītu uz diviem gadiem. Tika paņemts kredīts 7 000.00 EUR ar 6% gadā. Uzņēmums darbosies pakalpojumu sniegšanas jomā, piedāvājot neformālās izglītības pakalpojumus. Uzņēmums atbilst NACE klasifikatora 85 punkta izglītības nodaļas 85.60 - Izglītības atbalsta pakalpojumi. Neformālā izglītība – visas organizētās apmācību nodarbības ārpus formālās izglītības sistēmas, kas ir organizētas kā kursi, konferences, lekcijas, semināri vai darbsemināri (angl. val. – workshops). Neformālās izglītības mērķis ir apgūt vai uzlabot prasmes, zināšanas un kompetences, gan saistībā ar darbu, gan sabiedriskiem un personīgiem mērķiem. Lai veikt neformālās izglītības darbību ir nepieciešams saņemt licenci. Uzņēmums piedāvās plašu pakalpojuma klāstu. Apmeklēt apmācības būs iespējams ne tikai uzņēmuma birojā klātienē, bet arī individuāli tiešsaistē. Uzņēmums izstrādāja īpašu piedāvājumu korporatīviem klientiem. Neformālas izglītības kursos var piedalīties tikai pilngadīgas personas, kuras ir sasniegušas 18 gadu vecumu. Uzņēmums rīkos kursus fiziskām un juridiskām personām. Uzņēmuma Owl Light konkurētspējas noteikšanai tika izmantota SVID analīze. Lai saprastu cik ienesīgs ir projekts, tiek aprēķināts projekta atmaksāšanas laiku pēc diskontētās naudas plūsmas metodes, darba autore secināja, ka projekts atmaksāsies pēc viena gada un diviem mēnešiem. Uzņēmumu darbība ir pakļauta vairākiem riskiem. Risku identifikācijai uzņēmumam Owl Light darba autore izmantoja “Riska vadības vispārpieņemtus principus”, rezultātā definējot 14 riskus. Darbs izklāstīts uz 108 lapām, tas satur 49 izmantotās literatūras un citiem informācijas avotus, 26 tabulas, un 17 attēlus. Darba izmantotās izpētes metodes: statistiskā analīze, grafiskā analīze, vertikālā analīze, SVID analīze, riska matrica.

Master's thesis aim is to develop a new foundation of the company its business plan and action plan. The author's work was developed and assessed the Owl Light establishment plan, taking into account all the activities of the company and nuances. The aim of the project is to establish informal educational institution which will operate in the territory of Latvia ,provide education courses, seminars, training. Nowdays the companies are looking for people with a broad range of knowledge. The authors company can help customers improve their knowledge, to receive new skills that will serve them in the current job or searching new job. The name Owl Light – reflects the company's viewing and direction. The company found three people. The company’s equity capital 27 000.00 EUR, which is shall be paid in cash. Every business owner will own equal stakes – 900 parts. The company’s capital is divided into 2700 parts, one value of 10.00 EUR. In the first year of operation, the company couldn't survive without additional funding, so the company has attracted additional funding from the Bank loan. It is taken 7 000.00 EUR great credit loan for two years, 6% per annum. The company will operate in the services provision sector, offering informal educational services. The establishment is in accordance with the NACE Classification 85 (Education 85.60 - Educational support services). The competitiveness of the Owl Light was used to determine by the SWOT analysis. The analysis results showed that despite the fact that the company has weaknesses, which is mainly due to the fact that the company is a new and so far, can not be recognizable, but the company has competitive potential in the company will employ professionals with great experience having oratorical skills, ability to present and express their thoughts. Participate in informal education courses can only persons who have reached 18 years of age. The company will host the courses for natural and legal entities. In general, the author has identified 14 different company most likely risks that may affect and concerned company with large losses. The company will lead all risk measures to seek and reduce or eliminate risk occurrence. Work out to 108 pages, it contains 49 pages of literature and other information sources, 26 tables, and 17 images. The methods used in the research: analysis of statistical analysis, graphical, vertical analysis, SWOT analysis, the risk matrix.
Project: Establishment of “Owl Light”
Keywords: Finanses un kredīts; tiešsaistes kursi; neformālā izglītība; izglītība; kursi; semināri