Neobaroks Jose Donoso darbā "Neķītrais nakts putns". - Nollendorfa, Elizabete (Latvijas Universitāte, 2023)
Šis pētījums ir Hosē Donoso 1970. gadā sarakstītā romāna "Neķītrais nakts putns" literārā analīze spāņu valodā. Teorētiskajā ietvarā aplūkosim 20. gadsimta literatūras virzienus Latīņamerikā, neobarroku un Latīņamerikas "bumu". Tāpat aplūkosim Hosē Donoso agrīno dzīvi Čīlē un viņa ievērojamākos romānus. Pētījuma galvenais mērķis ir saprast, kas ir neobarroks un kā tā iezīmes atspoguļojas šajā romānā. Kā arī noskaidrot, vai tādiem personāžiem kā raganām, kalponēm un vecām sievietēm romānā ir kāda slēpta nozīme. Pētījuma praktisko ietvaru veidos romāna kopsavilkums un romāna struktūras, laika un telpas un tajā attēloto personāžu analīze. Turklāt, pamatojoties uz teorētisko ietvaru, tiks analizētas neobarroka iezīmes romānā, kā arī pētījums par to, vai raganām, kalponēm un vecām sievietēm ir kāda slēpta nozīme.

This research is a literary analysis in Spanish of José Donoso’s novel “The obscene bird of the night” written in 1970. In the theoretical framework we will look at the 20th century literary movements in Latin America, the Neobarroque and the Latin American “boom”. Also, we will look into José Donoso’s early life in Chile and his most notable novels. The main objective of the research is to understand what Neobarroque is and how its characteristics are reflected in this novel. As well as to find out if characters like witches, maids and old women have a hidden meaning in the novel. The practical framework of the research will consist of a summary of the novel and an analysis of the structure, time and space and characters depicted in it. Additionally, the analysis of Neobarroque characteristics in the novel, based on the theoretical framework, and the research into understanding if there is a hidden meaning behind witches, maids and old women.
Neo-baroque in Jose Donoso's "The Obscene Bird of the Night".
Keywords: Valodniecība; Hosē Donoso; Neobaroks; Latīņamerikas; Neķītrais nakts putns