Novusa integrēšana kā interešu izglīību vispārattīstošo skolu programmās - Fogels, Toms (Latvijas Universitāte, 2021)
Diplomdarba “ Novusa integrēšana kā interešu izglītību vispāratīstošo skolu programmās.“ mērķis ir novusa integrēšana skolās un noskaidrot vai jauniešiem ir interese par šāda veida nodarbībām. Darbs sastāv no ievada, teorētiskās un praktiskās daļas, kā arī nobeiguma, secinājuma un pielikuma. Teorētiskajā daļā tiek analizēta literatūra par interešu izglītību, “skola 2030” programmas raksturojumu, novusu un tā ietekmi uz jauniešu sociālajām prasmēm un darba spējām, iekļaujot informāciju par vecumposmiem, konkrētāk analizējot vecumposmu no 11 – 16 gadiem. Praktiskajā daļā tika izmantota anketēšanas metode jauniešiem pirms un pēc pētījuma, kā arī intervija vecākiem, kura pēc tam tika apkopota un analizēta. Pēc pētījuma rezultātiem, var secināt, ka pulciņš ir guvis panākumus, un būtu nepieciešams jauniešiem pamatskolā un vidusskolā. Jauniešiem uzlabojusies komunikācija, laika plānošana, viedokļa pamatošana, sadarbība ar apkartējiem un loģiskā domāšana. Nodarbību laikā ir samazinājies mobilā telefona lietošanas biežums.

The goal of the graduate work “Integration of novuss (koroona) in leisure time programmes of general education schools.” is integration of novuss (koroona) in schools. It aims to also determine whether young people would be interested in such a pass-time. The paper consists of an introduction, a theoretical and practical part, as well as a conclusion, observations and an annex. The theoretical part deals with analysis of literature as regards interest education, description of “skola 2030” programme, novuss (koroona) and its influence on social skills and work abilities of youths, including information on different age groups, and a more in-depth analysis of the 11 – 16 year-old age group. The practical part includes a survey for youths before and after the research, as well as an interview for parents, which was summarized and analyzed beforehand. According to the survey, the programme gained success and should be implemented both in primary school and middle school. The young people have become better at communicating, planning their time, substantiating their views, collaboration with others and logical thinking. Use of mobile technologies during classes has diminished considerably.
Integration of Novuss in Leisure Time Programmes of General Education Schools
LUIS klūdains nosaukums: Novusa integrēšana kā interešu izglīību vispārattīstošo skolu programmās
Keywords: Pedagoģija; Novuss; Sociālāsprasmes; Interešuizglītībasnodarbības; Galvassmadzeņupusložuasimetrija; Viedtālrunis