WebAssembly kā pieejas novērtējums klienta puses izstrādē - Voroņko, Alina (Latvijas Universitāte, 2024)
Kopš tā paziņošanas 2015. gadā un publicēšanas divus gadus vēlāk, WebAssembly tehnoloģija ir bijusi aktuāla tēma tīmekļa izstrādē, un tās popularitāte aizvien pieaug. Tam ir divi pamatiemesli: pirmkārt, WebAssembly ļauj izmantot tādas klienta pusei netipiskās programmēšanas valodas, kā C, C++, Rust, Go u.c. klienta puses risinājumu veidošanai. Un otrkārt, IT industrijā ir daudz gadījumu, kur WebAssembly izmantošana ir radusi ievērojamus veiktspējas ieguvumus salīdzinājumā ar JavaScript implementāciju. Dotais darbs pēta pašreizējo WebAssembly stāvokli klienta puses izstrādes kontekstā. Pirmkārt, tajā tiek noskaidrots, cik nozīmīgs ir veiktspējas ieguvums no WebAssembly izmantošanas salīdzinājumā ar klasisko JavaScript implementāciju, tai skaitā tiek apskatīta arī E2E risinājumu veiktspēja. Un otrkārt, tiek izpētītas WebAssembly klienta puses satvaru piedāvātās iespējas.

Since its initial announcement in 2015 and a subsequent release two years later, WebAssembly has been a hot topic in web development and its popularity is only growing. There are two main reasons why it has gained so much attention. Firstly, it is the fact that WebAssembly allows developers to leverage programming languages such as C, C++, Rust, Go etc. that are unusual for the client-side. And secondly, the usage of WebAssembly has proven in many cases to give a significant performance improvement when compared to JavaScript. The study conducts an analysis of the status quo of WebAssembly in the context of client-side development. Firstly, it investigates the performance benefit of using WebAssembly in comparison to the classic JavaScript implementation, which also involves the performance analysis of E2E solutions. And secondly, it evaluates the current capabilities of WebAssembly client-side frameworks.
Evaluating WebAssembly as an approach to client-side development
Keywords: Datorzinātne; klienta puses satvars; veiktspējas salīdzināšana; WebAssembly; WASM; client-side framework