Palīgteikumu lietojums tiešsaistes laikrakstu rakstos - Kārkliņa, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2021)
Līdz šim ir veikti daudzi pētījumi par laikrakstiem un to analīzi, taču pētījumu par šaurāku tēmu – pakārtojuma teikumiem un to izmantošanu laikrakstos ir maz vai vispār nav. Tāpēc šis pētījums tika veikts, lai noteiktu, kā pakārtojuma teikumi tiek izmantoti laikrakstu rakstos, analizējot to veidu un novietojumu teikumā. Pētījums tika veikts, izmantojot kvalitatīvās un kvantitatīvās pētījumu metodes. Pēc diskursa analīzes tika secināts, ka 25 izvēlētajos tekstos no laikraksta The Baltic Times pakārtojuma palīgteikums teikumā visbiežāk tika pozicionēts beigās, un visbiežāk izmantotā pakārtojuma palīgteikums ir finīta, ziņojuma formā. Šī forma visbiežāk lietota, kādu citējot, tādējādi sniedzot pēc iespējas objektīvāku informāciju.

Many studies have been carried out on the topic of newspapers and their analysis, yet there are not many on the topic of subordinate clauses and their use in newspapers. This research was conducted to determine how are subordinate clauses used in newspaper articles by analysing their type and positioning in a sentence. The research was carried out using qualitative and quantitative research methods. The corpus which consists of 25 news articles from The Baltic Times, analysed with discourse analysis demonstrated that the most common place in a sentence was the end position, and that the most frequently used subordinate clause was finite, reporting. Reporting clauses were used to quote someone in order to portray the information in the most precise way.
Use of Subordinate Clauses in Online Newspaper Articles
Keywords: Valodniecība; News report; Media; The Baltic Times; Discourse analysis; Subordinate clause