Latvijas tēla analīze plašsaziņas līdzekļos - Zujs, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2022)
Interneta ziņu portāliem ir nozīmīga loma sabiedrībā, jo to atspoguļotajām ziņām ir potenciāls ietekmēt sabiedrības uzskatus. Sociālo un etnisko grupu, kā arī valstu atspoguļojums ir kļuvis arī par valodnieku intereses un izpētes objektu. Tomēr pētījumu par Latvijas attēlojumu ir maz. Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot, kāds ir Latvijas tēls The Guardian publicētajos rakstos. Lai nodrošinātu validitāti, izpēte tika veikta, izmantojot metodoloģisko triangulāciju ar ziņu shēmu analīzes un makroanalīzes palīdzību. Pētījumā noskaidrojās, ka Latvijas tēls ir daudzšķautnains, to veido tādi tematiskie pavedieni kā Latvijas sabiedrība, Latvija kā valsts, Latvija Covid-19 pandēmijas laikā un Latvijas saistība ar nacismu. The Guardian mēdz pozitīvi atspoguļot latviešus, savukārt Latvijai kā valstij bieži ir negatīva publicitāte, piemēram, Latvijas saikne ar nacismu tiek pieminēta, kad The Guardian lobē priekšvēlēšanu procesu, lai oponētu un diskreditētu Konservatīvo partiju.

Web-based news platforms play a significant role in society, as media portrayal of news have the potential to shape public opinion. Portrayal of social and ethnic groups, as well as states have attracted the attention of linguists. However, the research on the representation of Latvia is scarce. The aim of this paper was to determine the image of Latvia as established by The Guardian. To establish validity, the research was conducted employing methodological triangulation through news schema analysis and macroanalysis. The findings suggest that Latvia has a multifaceted image comprising of such thematic threads as the Latvian society, Latvia as a state, Latvia during the Covid-19 pandemic, and Latvia’s ties to Nazism. The Guardian tends to depict Latvians positively, while Latvia as a state often gathers negative publicity, for instance, Latvia’s ties to Nazism are mentioned when The Guardian lobbies pre-election agenda to oppose and discredit the Conservative Party.
Image of Latvia in Media
Keywords: Valodniecība; diskursa analīze; mediji; ziņu diskursa shēma; makrostruktūras; Latvija