Pedagoģiskā procesa organizēšana 1.5-3 gadu vecu bērnu adaptācijas sekmēšanai pirmsskolas izglītības iestādē - Zvidre, Laura (Latvijas Universitāte, 2025)
Darbs veltīts agrīnās bērnības adaptācijas procesa izpētei pirmsskolas izglītības iestādē. Uzsākot profesionālo darbību, darba autore praksē saskārās ar emocionāli sarežģītām situācijām, kas saistītas ar 1,5–3 gadus vecu bērnu iekļaušanos jaunā vidē. Darbā analizēti teorētiskie aspekti par bērnu attīstību, piesaistes teoriju un adaptācijas procesa īpatnībām. Empīriskajā daļā veikts strukturēts novērojums un analizēta pedagoģiskā procesa ietekme uz bērnu emocionālo pašsajūtu adaptācijas laikā. Pētījuma rezultāti liecina, ka bērna adaptāciju būtiski veicina droša piesaiste pieaugušajam, strukturēts dienas režīms, pozitīva vide un mērķtiecīga pedagoga rīcība. Darba noslēgumā sniegti praktiski ieteikumi pirmsskolas pedagogiem, lai sekmētu emocionāli drošu un attīstošu adaptācijas procesu.

This paper focuses on the adaptation process of young children entering preschool education. As the author began her professional experience in early childhood education, she encountered challenges related to the adaptation of children aged 1.5 to 3 years. The theoretical part analyzes child development, attachment theory, and factors influencing adaptation. The empirical study includes structured observations and evaluates how pedagogical approaches affect children's emotional well-being during adaptation. Findings indicate that a successful adaptation is significantly supported by secure attachment with an adult, a predictable daily routine, a supportive environment, and the professional actions of the teacher. The paper concludes with practical recommendations for preschool educators to promote emotionally safe and developmentally appropriate adaptation processes.
Organisation of the pedagogical process to facilitate the adaptation of children aged 1.5-3 years in pre-school educational institutions
Keywords: Izglītības zinātnes; adaptācija; pirmsskolas izglītība; emocionālā attīstība; droša piesaiste; bērna labbūtība