Paaugstināta gaisa mitruma un etilēna ietekme uz augšanu un jonu uzkrāšanos ļaunās gundegas (Ranunculus sceleratus) augiem palielināta sāļuma apstākļos - Prokopoviča, Veronika (Latvijas Universitāte, 2022)
Jūras sālsūdens ietekmei pakļautos mitrajos biotopos sastopamās augu sugas ir izturīgas gan pret periodisku applūdināšanu, gan pret paaugstinātu sāls koncentrāciju vidē. Viena no tādām sugām ir ļaunā gundega (Ranunculus sceleratus). Iepriekšējie pētījumi parāda, kā etilēns ir galvenais savienojums, kas regulē ļaunās gundegas atbildi uz applūdināšanu, veicinot lapu kātu augšanu, lai lapu plātnes sasniegtu ūdens virsmu un augs atjaunotu gāzmaiņu. Bez tam, veikti arī pētījumi par ļaunās gundegas ievērojamu izturību pret paaugstinātu sāļumu. Ņemot vērā etilēna regulējošo lomu arī augu atbildēs uz sāls stresu, ir pamats domāt, ka etilēns piedalās arī ļaunās gundegas sāls izturības regulācijā. Maģistra darba mērķis bija noskaidrot kā palielināta sāļuma apstākļos paaugstināta gaisa mitruma inducētais endogēnais etilēns, kā arī eksogēni pievienots etilēns ietekmē lapu kātu augšanu un jonu uzkrāšanos dažādas ļaunās gundegas (Ranunculus sceleratus) augu virszemes daļās. Iegūtie rezultāti liecina par to, ka etilēns ir spējīgs novērst NaCl negatīvo ietekmi uz ļaunās gundegas lapu kātu augšanu, kā arī samazināt Na un K jonu uzkrāšanos.

Plant species found in a sea-water affected coastal wetland habitats are resistant to both periodic flooding and elevated salinity in the environment. One of such species is the celery-leaved buttercup (Ranunculus sceleratus). Previous studies have shown that ethylene is the main compound that regulates the response of the celery-leaved buttercup to flooding, promoting the growth of its leaf petioles so that the leaf blades reach the water surface and the plant regains gas exchange. There are also studies on relatively high tolerance of celery-leaved buttercup to elevated salinity. Given the regulatory role of ethylene in plant responses to salt stress, there is a reason to believe that ethylene is responsible for the regulation of salt tolerance of the celery-leaved buttercup plants. The aim of this work was to find out how in conditions of high salinity increased air humidity-associated endogenous ethylene as well as exogenously added ethylene affect the growth of leaf petioles and the accumulation of ions in celery-leaved buttercup (Ranunculus sceleratus). The obtained results show that ethylene is able to reduce the negative effect of NaCl on the growth of the leaves of celery-leaved buttercup, as well as to reduce the accumulation of Na and K ions.
Effect of high air humidity and ethylene on growth and ion accumulation in celery-leaved buttercup (Ranunculus sceleratus) plants in conditions of increased salinity
Keywords: Bioloģija; Ranunculus sceleratus; jonu uzkrāšanās; etilēns; gaisa mitrums; nātrija hlorīds