Valsts ieņēmumu dienesta loma ēnu ekonomikas apjoma samazināšanai Latvijā - Turka, Nellija (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba “Valsts ieņēmuma dienesta loma ēnu ekonomikas apjoma samazināšanai Latvijā” mērķis, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta darbības datu analīzi, ir identificēt nozīmīgākās ēnu ekonomikas novēršanas nepilnības un izstrādāt priekšlikumus ēnu ekonomikas apjoma mazināšanai. Lai īstenotu izvirzīto mērķi, autore veic sekojošus uzdevumus: 1)Pirmajā nodaļā pēta ēnu ekonomikas risku faktoru teorētisko pamatojumu; 2)Otrajā nodaļā, pamatojoties uz statistikas datiem, veic ēnu ekonomikas īpatsvara izvērtējumu Latvijā un Baltijas valstīs; 3)Trešajā nodaļā, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta un citu valsts iestāžu preventīvo pasākumu izvērtēto analīzi, iesaka priekšlikumus ēnu ekonomikas mazināšanai. Tiks izmantotas šādas pētījuma metodes: teorētiskās literatūras analīze, grupēšanas, vispārināšanas, statistiskās informācijas grafiskā attēlošana un novērojumi. Izvērtējot sasniegtos rezultātus, autore secina, ka ir vairāki ēnu ekonomikas ietekmējošie faktori, proti, neapmierinātība ar uzņēmējdarbības reglamentējošiem normatīvajiem aktiem, Valsts ieņēmumu dienesta darba metodēm, nodokļu politiku un valdības atbalstu kopumā, kā arī lielāku iespēju uzņēmējiem tikt sodītiem un sauktiem pie normatīvajos aktos paredzētās atbildības, izvairoties no nodokļu un tiem pielīdzināmo maksājumu nomaksas. Pētījuma rezultātā atklātas arī būtiskākās sekas - mazāka uzņēmēju iesaistīšanās ēnu ekonomikas veicināšanā. Bakalaura darbs sastāv no 68.lpp, un 56 informācijas avotiem. Atslēgas vārdi: Valsts ieņēmumu dienests, ēnu ekonomika, korupcija, kukuļošana, kontrabanda

Bachelor Work “The role of State Revenue Service in shadow economy level reduction in Latvia” was based on the analysis of the State Revenue Services activity data, identifying the major weaknesses of the anti shadow economy and developing proposals for reducing the size of the underground economy. During the work, the author solved the following tasks: 1)the theoretical substantiation of the risk factors of the underground economy was carried out in the first chapter; 2)second chapter, based on statistical data, the assessment of the share of the underground economy in Latvia and the Baltic States was carried out; 3)In the third chapter, based on the analysis of the preventive measures of the State Revenue Service and other state institutions, proposals were made to reduce the underground economy. The following research methods were used: analysis of theoretical literature, graphing of grouping, generalization, statistical information and observations. The main findings revealed that there are several factors influencing the underground economy, that is, the main ones are more likely to be punished without paying taxes and more significant consequences - less involvement of entrepreneurs in the activities of the shadow economy, and the involvement of the shadow economy is most affected by dissatisfaction with both business law and with the work of the State Revenue Service, both with tax policy and with government support in general. Bachelor paper consists of 68 pages and 56 information sources. keywords: State Revenue Service, shadow economy, corruption, bribery, smuggling.
The role of State Revenue Service in shadow economy level reduction in Latvia
Keywords: Vadībzinātne; Valsts ieņēmumu dienests; ēnu ekonomika; korupcija; kukuļošana; kontrabanda