Ergonomiskie riski bruģakmens ražošanas procesā un bruģētājiem. Veselības veicināšana darbā. - Megne, Elīna (Latvijas Universitāte, 2014)
Ergonomiskie riski bruģakmens ražošanas procesā un bruģētājiem. Veselības veicināšana darbā. Maģistra darbs, 88 lappuses, 31 attēli, 10 tabulas, 46 literatūras avoti, 8 pielikumi. Latviešu valodā. Darbs sastāv no 3 daļām. Pirmajā daļā analizēta literatūra. Analīze norāda, ka ceļu būvē nodarbinātie pakļauti piespiedu darba pozām, atsevišķu ķermeņu daļu pārslodzēm, smagu objektu celšanai, pārvietošanai. Otrajā daļā aprakstītas pētījumā pielietotās metodes. Trešajā daļā apkopoti rezultāti un to iztirzājums. Pierādīts, ka bruģakmens ražotnē nodarbinātie un bruģētāji ir pakļauti piespiedu darba pozām un fiziski smaga darba veikšanai. Biežāk noslogotās ķermeņa daļas - muguras lejasdaļa, kājas, rokas. Secināts, ka krāvēja roku darbu iespējams mehanizēt. Fiziskā darba slodze - ievērojams riska faktors. Atslēgas vārdi: bruģētāji, ražošana, ergonomiskie riski, veselības veicināšana darbā.

Ergonomic risks cobblestone production process and pavers. Health promotion at work. Master’s thesis, 88 pages, 31 images, 10 tables, 46 literature references, 8 attachments. Written in latvian. Work consists of 3 parts. The first part, literature studies. Study shows that worker’s in road construction are exposed to forced labor postures of the body part overloads, heavy object lifting, handling. The second part describes the methods used in this study (work). The analysis and discussion of obtained results are given in the third part. There is evidence that plant workers and cobblestone pavers are subject to forced labor positions. For typical load on the body – lower back, legs, arms. Workers exposed to strenuous physical exercise. Consluded that loader hand work can be mechanized. Physical workload is a major risk factor. Keywords: pavers, manufacturing, ergonomic risks, health promotion in the workplace.
Ergonomic risks of cobblestone production process and pavers. Health promotion at work
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze