Aizgādība - Kavala-Rozentāle, Kristiana (Latvijas Universitāte, 2012)
Darba mērķis ir veicot rūpīgu normatīvo aktu izpēti un analīzi, konstatēt nepilnības Latvijas Republikas Civillikumā, ja tādas ir. Uzdevumi: 1.aplūkot aizgādības jēdziena būtību; 2.apskatīt sociālā riska ģimenes Latvijā, analizēt aizgādības tiesību izbeigšanu, aprobežošanu un atņemšanu; 3.pētīt sabiedrības informētību par aizgādības jēdziena izpratni Bakalaura darbā tiek analizēta vecāku aizgādības institūta būtība tiesību un pienākumu aspektā Latvijas Republikā. Darbā tiek analizētas agrākās izmaiņas no vēsturiskā viedokļa un tiek izmantots salīdzinājums ar Vācijas un Krievijas Federācijas likumdošanu. Tiek analizētas problēmas vecāku un bērnu mūsdienu attiecībās, kā arī nepilnības tiesību aktos. Pats svarīgākais pamatprincips, kas būtu jāievēro attiecībā pret bērniem ir aizstāvēt viņu intereses. Bērnu interesēs ir augt ģimeniskā vidē, tāpēc vajadzētu attīstīt alternatīvās ģimenes aprūpes formas (audžuģimenes, aizbildniecība) un veicināt adopcijas procesa raitāku norisi. Sniegt sociālpsiholoģisku un medicīniska rakstura atbalstu sociāli nelabvēlīgām ģimenēm. Vecāku šķiršanās gadījumā saglabāt abu vecāku aizgādības tiesības. Abiem vecākiem uzņemties atbildība par bērnu, arī atrodoties ārpus valsts robežām. Veiktā pētījumā rezultāti liecina par sabiedrības neinformētību, atklājot galveno problēmu - mūsdienu sabiedrība nepārzina aizgādības būtību un jautājumus, kas ar to saistīti. Savukārt tas ir viens no cēloņiem gan vecāku nepareizai, gan jauniešu nevēlamai rīcībai. Tas nozīmē, ka jāizstrādā sistēma, kas sniegtu izpratni par ģimeni, par vecāku un bērnu savstarpējo atbildību, pienākumiem un tiesībām. To būtu iespējams realizēt izglītības jomā ar mācību programmu izstrādi pamatskolai un vidusskolai, kā arī veidojot informatīva rakstura kampaņas ar izdales materiālu izplatīšanu. Atslēgas vārdi: Aizgādība, Civillikums, Personiskās attiecības, Mantiskās attiecības Tiesību normas.

The goal of the thesis is by a thorough research and analysis of legislation, to find gaps in the Civil law of Latvia, if any. The tasks are: 1.to consider the nature of the concept of custody; 2.to examine social risk families in Latvia, to analyze termination, restriction and removing of custody rights; 3.to explore public awareness of the idea of custody. The bachelor thesis analyzes the essence of the custody institution with respect to rights and responsibilities in the Republic of Latvia. The paper analyzes earlier changes from a historical perspective; the author uses comparison with the German and Russian Federation legislation. Problems of relationships between parents and children and gaps in legislation are analyzed. The most important principle to be followed in relation to children is to protect their interests. It is in children’s interests to grow up in a family environment, so alternative forms of family care should be developed (foster families, custody) and the process of adoption should be facilitated. Socio-psychological and medical support should be provided for socially disadvantaged families. In case of parents’ divorce, both parents have to retain custody. Both parents should take responsibility for the child also in case of living outside the country. The research results demonstrate the lack of public awareness, revealing the main problem - our society is not familiar with the nature of custody and the issues related to it. In turn, this is one of the causes for both – improper actions taken by parents and undesirable behavior of young people. It means that a system should be developed to provide understanding of the notion of a family, parent – child mutual responsibilities, duties and rights. It would be possible to implement these ideas by developing study programs for primary and secondary schools, as well as by creating informative campaigns with good handouts. Key words : Custody, Civilaw, Personal relationships, Property relationships, Legislation
Solicitude
Keywords: Juridiskā zinātne