Veselības aprūpes kontrole un uzraudzība Latvijā. - Ozoliņš, Aivars (Latvijas Universitāte, 2012)
Veselība, veselības aprūpe un ārstniecība ir jēdzieni, kas vienmēr ir izraisījuši cilvēku reakciju un pievērsuši uzmanību. Šī uzmanība vienmēr bijusi pastiprināta. Nozīmīgs apstāklis veselības aprūpes kontrolē ir veiktās ārstniecības un tās rezultāta kvalitāte. Latvijā valsts veselības aprūpes kvalitātes kontroli veic Veselības inspekcija. Veselības aprūpes kvalitātes kontrole ir darbību kopums, ko, pirmkārt, veic valsts publisko funkciju veselības aprūpes noteiktu standartu garantēšanā un nodrošināšanā, otrkārt, pakārtoti primārajam uzdevumam risina ārstniecības personu un pacienta domstarpības administratīvo tiesību kontekstā, bet neliedz personai vērsties pret ārstniecības personu nodarītā veselības kaitējuma gadījumā civiltiesiskajā kārtā.

Health, health care and medical treatment are concepts that always caused people's reaction and had a spotlight attention. This focus has always been strengthened. An important factor of health care is the medications and the treatments outcomes quality. The quality control of health care services in Latvia is conducted by the Health Inspection. Health care quality control is a set of actions which are, first, the national public health function of guaranteeing a certain standard and provision, on the other hand, this set of actions solves medical practitioners and patients disagreement in the context of administrative law, but does not take away a chance for the person to take an action against medical practitioner for the suffered health damage in the civil way.
The control and supervision of health care services in Latvia.
Keywords: Juridiskā zinātne