Lasīšanas acu kustību treniņi - Grečenkova, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 44 lapām. Tas satur 27 attēlus, 14 tabulas, 16 atsauces uz literatūras avotiem. Bakalaura darbā ir izstrādāta un praktiski pārbaudīta metode acu kustību treniņiem lasīšanā. Treniņu pamatā ir piespiedu sakādes veikšana uz iezīmētiem stimuliem pēc noteikta algoritma. Darbā tika analizētas lasīšanas parametru izmaiņas 8 eksperimenta dalībniekiem ar redzes asumu tuvumā bez korekcijas ≥0.8 pirms un uzreiz pēc treniņiem. Dati tika salīdzināti ar 4 kontrolgrupas dalībnieku rezultātiem. Ir sniegti priekšlikumi metodikas iespējamai pielietošanai citos pētījumos. Eksperimenta rezultāti pierāda, ka lasīšanas sakāžu amplitūdas un fiksāciju skaitu var īslaicīgi izmainīt, izmantojot mūsu treniņu metodi ar iezīmētiem simboliem. Atslēgas vārdi: acu kustības, treniņi, lasīšana, sakāžu amplitūda.

The bachelor thesis is written in Latvian language and consists of 44 pages. It includes 27 figures, 14 tables and 16 references. The authors developed and practically tested methodology for eye movement training in reading. The main idea of the training is to perform forced saccade tasks according to a predefined algorithm. The author analyzes changes reading parameters before and after performance of the task on 8 participants (near visual acuity ≥0.8 without correction). The obtained results are compared to a control group, consisting of 4 participants. The possible application of the methodology in other studies is provided. The results prove that it is possible to provoke short-term changes in saccade amplitudes and the number of fixations in reading using the developed methodology. Keywords: eye movements, training, reading, saccade amplitude.
Training of reading eye movements
Keywords: Fizika