„Zaļo” krasta preterozijas risinājumu modeļteritorijas Lapmežciemā, Plieņciemā un Ķesterciemā - Stalidzāne, Zane (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbs ir veltīts jūras krasta procesiem, krastu attīstībai, izmantošanai un aizsardzībai, īpašu uzmanību pievēršot „zaļajiem” preterozijas risinājumiem. Darba mērķis ir novērtēt „zaļo” krasta preterozijas pasākumu pielietošanas efektivitāti Plieņciemā, Lapmežciemā un Ķesterciemā. Pētījuma ietvaros, izmantojot krasta šķērsprofilu nivelēšanā iegūtos datus, tika noteiktas krasta zonas virsūdens daļas reljefa izmaiņas kārklu stādījumu un sētiņu tiešā tuvumā. Pamatojoties uz iegūtajiem rezultātiem, tika novērtēta šo preterozijas būvju eolās akumulācijas veicināšanas efektivitāte un cita iespējamā ietekme novērojumu periodā.

This Bachelor thesis is focused on the coastal processes, development of coastal slope use and protection of coastal areas, particularly focusing on the „green” dune management measures. The goal of the research is to asess the efficiency of the „green” coastal defence measures applied in Plieņciems, Lapmežciems and Ķesterciems. In the framework of this research, the changes of the relief of coastal subaerial slope near osier planting areas and hedges were determined. Based on the obtained results, it was possible to estimate the shortterm effect caused by the coastal measures. The research is developed on the basis of results obtained from 6 stationary leveling profiles.
Case study of "green" foredune management measures in Lapmezciems, Plienciems and Kesterciems
Keywords: Vides zinātne; erozija; preterozijas risinājumi; Rīgas līcis; priekškāpa