Zemes īpašnieku īpašuma tiesību nostiprināšanas problemātika ēkām (būvēm) ar nenoskaidrotu piederību, kas uzceltas līdz 1993.gada 5.aprīlim (jeb Zemesgrāmatu likuma spēkā stāšanas brīdim) - Vabulniece, Linda (Latvijas Universitāte, 2024)
Būve ar nenoskaidrotu piederību ir būve, kas ir reģistrēta Kadastra informācijas sistēmā, bet par ko Valsts zemes dienesta rīcībā nav tās piederību (tiesisku iegūšanu) apliecinošie dokumenti, vai - būve, kas nav reģistrēta un zemes īpašnieka rīcībā nav dokumenti par būves tiesisku iegūšanu. Šādas ēkas atrašanās uz zemes īpašuma rada piespiedu dalītā īpašuma situāciju. Civillikums neparedz dalītā īpašuma pastāvēšanu, bet saskaņā ar Spēkā stāšanās likuma 14. panta pirmo daļu, kas pieļauj dalītā īpašuma pastāvēšanu, to ir paredzēts izbeigt. Īpašuma tiesību nostiprināšana attiecībā uz nenoskaidrotas piederības ēkām ir apgrūtināta, jo nav ieviesti skaidri mehānismi šādu tiesību nostiprināšanai. Darba mērķis ir izpētīt, kā zemes īpašnieks var nostiprināt īpašuma tiesības uz ēkām ar nenoskaidrotu piederību, kas uzceltas līdz 1993. gada 5. aprīlim, un noskaidrot ar šo tiesību nostiprināšanu saistītās problēmas.

A building (structure) with unidentified ownership is a structure that is registered in the Cadastre Information System, but for which the State Land Service does not have documents certifying its ownership (legal acquisition), or - a structure that is not registered and the land owner does not have documents on the legal acquisition of the structure. The presence of such a building on land creates a situation of compulsory division of property. The Civil Law does not provide for the existence of shared property, but in accordance with Section 14, Paragraph one of the Entry into Force Law, which allows the existence of shared property, it is intended to terminate it. Enforcement of property rights in unidentified buildings is hampered by the lack of clear mechanisms for enforcing such rights. The aim of the work is to study how the landowner can secure the ownership of buildings of unidentified ownership, which were built before April 5, 1993, and to find out the problems related to the strengthening of these rights.
Maģistra darbs
Keywords: Juridiskā zinātne; zemes un ēkas vienotības princips; dalītais īpašums; piespiedu dalītais īpašums; ēka (būve) ar nenoskaidrotu piederību