Pacientu drošības kultūras izpratne perioperatīvo māsu praksē - Kalniņa, Evita (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma: “Pacientu drošības kultūras izpratne perioperatīvo māsu praksē”. Tēmas aktualitāti pamato Pasaules Veselības organizācijas dati, ka apmēram vienam no 10 pacientiem, kuri saņem pakalpojumu ārstniecības iestādē, tiek nodarīts kaitējums un vairāk nekā 3 miljonu nāves gadījumu notiek nedrošas aprūpes dēļ. Lai šos kaitējumus mazinātu, ir nepieciešams veselības aprūpes iestādē radīt vidi, kur par negadījumiem tiek ziņots un saņemta atgriezeniskā saite. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot pacientu drošības kultūras izpratni perioperatīvo māsu praksē. Veiktajā pētījumā tika apkopoti un analizēti literatūras avoti par pacientu drošību un pacientu drošības kultūru. Bakalaura darbā tika izmantota kvalitatīvā pētījuma metode – daļēji strukturēta intervija. Apkopojot pētījuma rezultātus, tika secināts, ka māsas vairāk izprot pacientu drošību un tās nozīmi, bet mazāk izprot pacientu drošības kultūru. Savukārt intensīvais darbs un noslodze, kā arī nepietiekama komunikācija un dokumentācijas aizpildīšana, ir galvenie faktori, kas var negatīvi ietekmēt pacientu drošības kultūru.

Title of the bachelor’s thesis: “Understanding of Patient Safety Culture in Perioperative Nursing Practice.” The relevance of the topic is supported by data from the World Health Organization, indicating that approximately 1 in every 10 patients receiving care in a healthcare facility experiences harm, and more than 3 million deaths occur due to unsafe care. To reduce such harm, it is necessary to create an environment in healthcare institutions where incidents are reported and feedback is received. The aim of the bachelor’s thesis is to explore the understanding of patient safety culture in perioperative nursing practice. The research included a review and analysis of literature sources on patient safety and patient safety culture. A qualitative research method was used – semi-structured interviews. The results of the study revealed that nurses have a better understanding of patient safety and its importance, but a more limited understanding of patient safety culture. High workload, intense working conditions, insufficient communication, and incomplete documentation were identified as the main factors negatively affecting the patient safety culture.
Understanding of Patient Safety Culture in Perioperative Nursing Practice
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; pacientu drošība; pacientu drošības kultūra; perioperatīvā māsa; operāciju bloks