Skolēnu vērtīborientācija karatē nodarbībās - Zods, Einārs (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba tēma ir „Skolēnu vērtīborientācija karatē nodarbībās”, un tā mērķis ir izpētīt skolēnu vērtīborientācijas attīstības iespējas karatē nodarbībās. Teorētiskajā daļā tiek skaidroti jēdzieni un teorijas par vērtīborientācijas būtību (Šteinberga, A.,Tunne, I.) un tās ietekmējošiem faktoriem (Spodra, A.), karatē filosofiju, dzen mācību karatē, karatē filosofijas principiem (Funakoshi, G.), ētiskām vērtībām sportā un to nozīmi sportistu sagatavošanā (Kuzņecova, A.). Pētījuma bāze, grupa: divu Austrumu cīņas klubu 38 audzēkņi (skolēni) un 4 eksperti – treneri. Aptaujas pētījumā karatē audzēkņu anketēšanas – testēšanas un ekspertu – treneru interviju rezultāti ļāvuši secināt, ka karatē filosofija ietver morālos principus, kas pamatojas uz cīnītāja personības pašpilnveides priekšnosacījumiem – audzināt raksturu, sargāt taisnību, tiekties sasniegt pilnību, ievērot etiķeti, godāt tradīcijas, atturēties no rupjas uzvedības. Rezultāti atklāj, ka karatē pamatvērtības ir vienlīdz svarīgas. Skolēniem ir aktuāla etiķetes ievērošana, kas ietver sevī ne tikai pieklājību treniņos un tradīciju godāšanu, bet atspoguļojas arī cieņā pret apkārtējiem cilvēkiem, pieņemot viņu atšķirības un dzīvesveidu, pieņemot cieņu pret citiem kā savu dzīves stilu. Skolēniem ir aktuāla rakstura audzināšana, kas izpaužas gribas veidošanā, tiekšanās uz nepārtrauktu centību, trūkumu novēršanu un pašpilnveidi. Karatisti saprot cīņas būtību un taisnības sargāšanas nozīmi, kas ir sekošana patiesībai – būt godīgam pret sevi un apkārtējiem. Ir atklātas zināmas mijsakarības starp treneri un audzēkni – treneris ar savu personīgo attieksmi un galveno karatē principu stingro ievērošanu var sekmēt audzēkņu vērtīborientācijas attīstīšanos un veidošanos. Karatē filosofija ir universāla un pielietojama dažādās dzīves sfērās – sportā, karjeras izglītībā, saskarsmes psiholoģijā, politikā, drošībā u.c. Galvenie karatē principi, ja cilvēks tos ievēro, veicina harmoniski veidotas personības un rakstura attīstīšanos. Karatē filosofija kļūst par cilvēka dzīvesveidu un tas būtiski ietekmē viņa vērtīborientāciju.

The title of the Master’s Paper is „Student’s Values Orientation in Karate Classes” and its ai mis to examine the posibilities of the students values orientation development in karate classes. Theoretical part includes explanation of the concepts and theories of the nature of values orientation, its affecting factors, philosophy of karate, Zen lessons in karate, principles of karate, ethical values in sport and impotance of sportsman training. The research base, group – in research were involved two Martial art club 38 students, 4 experts – instructors. In survey research karate student’s tests and expert’s interviews allowed to conclude, that karate contains moral principles, which are based on preconditions on fighter’s identity self-development – character-building to perfection, follow the way of honesty, to strive to perfection, observe the etiquette, honour traditions and avoid rudeness. It revealed that karate core values are equally important. Following the etiquette is very important aspect for the students, and it includes not only politeness and honouring traditions in trainings, but also respect towards other people, acceptance of their difference and way of life, as well as acceptance of the respect towards others like own way of living. The topical issue for the students is character-building which includes creation of will, stiving for contininous dedication, prevention of lack and self-perfection. Karatemen understand the nature of fight and guard the truth, which is following the way of honesty – to be honest with yourself and others. The research reveales some correlations between instructor and student – trainer with his own attitude and strict guiding principles of karate might contribute the development and creation of students values orientation. Philosophy of karate is universal and applicable in various spheres of life – sport, career education, communication Psychology, politics, safety and others. Guiding principles of karate, if person seriously follows them, promotes harmoniously developed personality and character development. Philosophy of karate becomes the lifestyle of the person and taht has significant influence on his/her values orientation.
Student’s Values Orientation in Karate Classes
Keywords: Pedagoģija; vērtīborientācija; karatē; karatē filosofija; mijsakarības