Pašregulēta mācīšanās matemātikā: 5. – 6.klašu skolēnu prasme vērtēt sniegumu un plānot nākamos soļus - Bulaha, Sanija (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījumā analizēta 5. un 6. klašu skolēnu pašregulētas mācīšanās prasmju pilnveide matemātikā, īpaši akcentējot prasmi izvērtēt sasniegto un plānot nākamos mācīšanās soļus. Mērķis – izpētīt, kā regulāra pašvērtēšana ietekmē skolēnu spēju plānot mācīšanos. Pētījumā izmantots darbības pētījums vienā vispārizglītojošā skolā. Dati iegūti, izmantojot skolēnu rakstiskās refleksijas, vērtēšanas līmeņu aprakstus un novērojumus. Rezultāti liecina, ka skolēni, izmantojot strukturētu atbalstu un snieguma kritērijus, attīsta precīzākas refleksijas prasmes un spēj noteikt jēgpilnus nākamos soļus. Diskusijās secināts, ka šāda pieeja būtiski sekmē pašregulētas mācīšanās attīstību.

The study analyzes the development of self-regulated learning skills among 5th and 6th grade students in mathematics, with a particular focus on the ability to evaluate achievements and plan next learning steps. The aim is to explore how regular self-assessment influences students’ capacity to plan their learning. Action research was conducted in one general education school. Data were collected through students’ written reflections, performance level descriptors, and observations. The results indicate that with structured support and success criteria, students develop more precise reflection skills and are able to identify meaningful next steps. Discussions conclude that this approach significantly enhances the development of self regulated learning.
Self-Regulated Learning in Mathematics: The Ability of Grade 5 and 6 Students to Assess Learning Outcomes and Plan Next Steps
Keywords: Izglītības zinātnes; mācīšanās mērķi; pašregulēta mācīšanās; pašvērtējums; refleksija; sasniedzamais rezultāts