Vietniekvārdu viņš un tas attieksmes un lietojums latviešu valodā - Mellupa, Klinta (Latvijas Universitāte, 2023)
Latviešu valodniecībā vietniekvārds tas ir norādāmais vietniekvārds, savukārt viņš ir gan personu, gan norādāmais vietniekvārds. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kādas ir vietniekvārdu viņš un tas funkcijas latviešu valodā, un uz to pamata analizēt kopīgo to lietojumā, lai noskaidrotu, to paralēlumu valodā. Paralēli deskriptīvam aprakstam rādīti piemēri, veicot vietniekvārdu funkciju un lietojuma teorētisku un prakstisku analīzi atbilstoši teorētiskajam materiālam. Lai sasniegtu pētījuma mērķi, izvirzīti trīs darba uzdevumi: 1)iepazīties un apkopot ar teorētisko literatūru; 2)analizēt vietniekvārda tas un viņš funkcijas un lietojumu latviešu valodā; 3)salīdzināt vietniekvārdu tas un viņš lietojumu latviešu valodā. Izmantota aprakstošā jeb deskriptīvā metode un korpusā balstīta analīze – konkordances.

In Latvian linguistics, the pronoun tas ‘it’ is a demonstrative pronoun, and the pronoun viņš ‘he’ is both a personal and a demonstrative pronoun. The aim of the study is to find out what are the functions of the pronouns tas ‘it’ and viņš ‘he’ in the Latvian, and based on that to analyze the commonality in their use in order to find out their parallelism in the language. In parallel with the descriptive description, examples are shown by performing a theoretical and practical analysis of the function and use of pronouns according to the theoretical material. In order to achieve the goal of the research, three tasks have been set: 1) get acquainted with and summarize the theoretical literature; 2) analyze the functions and usage of the pronouns tas ‘it’ and viņš ‘he’ in Latvian; 3) compare the use of the pronouns tas ‘it’ and viņš ‘he’ in Latvian. Descriptive method and corpus-based analysis – concordances – were used.
Relations and usage of the pronouns viņš ‘he’ and tas ‘it, this, that’ in Latvian
Keywords: Filoloģija; vietniekvārds tas; vietniekvārds viņš; eksoforisks lietojums; endoforisks lietojums; norādāmo vietniekvārdu funkcijas