Iemeslu skaidrojošas darbību un īpašību vārdu galotnes korejiešu valodā - Dorofija, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbam Iemeslu skaidrojošas darbību un īpašību vārdu galotnes korejiešu valodāmērķis ir izpētīt iemeslu skaidrojošās darbību un īpašību vārdu galotnes un apkopot tās. Korejiešu valodā galotnes ir daudznozīmīgas un izpilda vairākas funkcijas. Darbības vārdu galotņu pētīšana šajā darbā sākas ar teikuma locekļu aprakstu, lai izprast darbības un īpašības vārdu lomu teikumā. Darbības un īpašibas vārdu analīze palīdz noteikt galotnes nozīmī. Korejiešu valodas galotnes funkciju latviešu valodā veic saiklis vai arī izmaiņas tiek attēlotas ar citu vārdšķiru vai saliktu laiku. Tā kā korejiešu iemeslu skaidrojošas galotnes latviešu valodā galvenokārt tiek aizstātas ar saikli, ne visas formas būtība ir atskoguļotas. Līdz ar to visbiežak lietoto galotņu apkopošana un izskaidrošana palīdz novērst kļūdas valodas lietošanā. Darbs sastāv no trīs daļām, kurās tiek apskatītas teikuma locekļi, kā arī darbības un īpašības vārdu struktūra un aglutinācijas veidi. Darba apjoms ir 52 lapaspuses.

The aim of the bachelor paper Reason Interpretative Verb and Adjective Endings in Korean Language is to research the reason interpretative verb and adjective endings and summarize them. Korean endings are ambiguous and perform multiple functions. In this paper the verb ending research starts with description of the sentence parts to understand the role of the verb and adjective in the sentence. Verb and adjective analysis helps to determine ending significance. In Latvian the conjunction performs Korean endings function’s or changes are shown in other parts of speech or compundtense. Since Korean reason interpretative endings in Latvian are mostly substituted by conjunction, not all the meaning is expressed. Therefore, the act of gathering and explaining the most commonly used helps to prevent the error in language usage. The work consists of three parts, where the sentence parts are reviewed, as well as the verb and adjectives structure and agglutination types. The consists of 52 pages.
Reason Interpretative Verb and Adjective Endings in Korean Language
Keywords: Āzijas studijas; korejiešu valoda; korejiešu valodas gramatika; darbības vārds; iemeslu skaidrojošas galotnes; Korean language