Uzvedības problēmu, mērījumu un intervenču analīze, plānojot ieviest Labās Uzvedības Spēli skolā - Karpoviča, Evita (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba mērķis bija sistemātiski analizēt un apkopot pasaulē līdz šim veikto pētījumu metodes un rezultātus par klasē balstītas atbalsta programmas ietekmi pozitīvas uzvedības veicināšanai un nevēlamas uzvedības mazināšanai skolas vecuma bērniem. Vispirms darbā tiek apskatītas uzvedības problēmu izpausmes, pievēršot uzmanību uzvedības mērīšanai pētniecībā. Vēlāk tiek skaidrotas atbalsta programmas nevēlamai uzvedībai, akcentu liekot uz Labās Uzvedības Spēli (The Good Behavior Game, GBG). Šajā darbā aprakstītie pētījumi sniedz ieskatu Labās Uzvedības Spēles īstermiņa un ilgtermiņa efektivitātē. Tāpat arī tiek uzrunāti jautājumi, kuriem būtu jāpievērš uzmanība, plānojot ieviest jaunu uzvedības vadības metodi. Pētījuma sākotnējais mērķis bija veikt Labās uzvedības spēles efektivitātes pārbaudi vispārizglītojošās un speciālās izglītības skolās, taču saistībā ar ārkārtas situāciju valstī to nebija iespējams realizēt, līdz ar to tika veikts bērnu uzvedības problēmu novērošanas pilotpētījums četrās vispārizglītojošas skolas 3.un 4.klasēs. Tika izvērtēti šī pilotpētījuma ietvaros veikto novērojumu sakritība divu novērotāju datos, kas kopumā uzrādīja daļēju sakritību, kā rezultātā darbā tiek sniegti ieteikumi uzvedības problēmu novērošanai turmākajos pētījumos, kā arī Labās Uzvedība Spēles plānošanai un ieviešanai.

The aim of the master's thesis was to systematically analyze and summarize the methods and results of research conducted in the world so far on the impact of a class-based support program on the promotion of positive behavior and the reduction of unwanted behavior in school-age children. First, the work examines the manifestations of behavioral problems, focusing on measuring behavior in research. Support programs for unwanted behavior are explained later, with an emphasis on The Good Behavior Game (GBG). The research described in this paper provides an insight into the short-term and long-term effectiveness of the Good Behavior Game. It also addresses issues that should be addressed when planning to introduce a new method of behavior management. The initial goal of the study was to test the effectiveness of the Good Behavior Game in general and special education schools, but due to the emergency situation in the country it was not possible to implement it, so a pilot study of children's behavior problems was conducted in four 3rd and 4th grade general school classes. The agreement of the observations made in this pilot study in the data of two observers was evaluated, which in general showed a partial agreement, as a result of which recommendations are given for observing behavioral problems in future studies, as well as for planning and implementing Good Behavior Game.
Analysis of Behavior Problems, Mesaurements and Interventions when Planning to Implement The Good Behavior Game in School
Keywords: Psiholoģija; uzvedības problēmas; uzvedības mērīšana; atbalsts pozitīvai uzvedībai; Labās Uzvedības Spēle