Vizuālās efektivitātes novērtējums uz volumetriskā daudzplakņu ekrāna - Pladere, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2021)
Promocijas darba pētījumā tiek izstrādāta metode vizuālās efektivitātes novērtēšanai uz volumetriskā daudzplakņu ekrāna. Redzes uztveres izpēte cilvēkiem meklējot informāciju uz ekrāna norāda, ka, samazinoties mērķa elementa redzamībai, pieaug nepieciešamība izskatīt trīsdimensionālu attēlu selektīvi, kas atspoguļojas attēlu izskatīšanas stratēģijā. Turklāt attēlu izskatīšanas stratēģiju ietekmē profesionālās meklēšanas pieredze radioloģijā. Attēla dziļuma uztveri nosaka mērķa-distraktora līdzība binokulārajā disparitātē, kura ir atkarīga no redzes sistēmas funkcionalitātes un ekrāna optiskā elementa arhitektūras. Atslēgvārdi: vizuālā meklēšana, attēlu izskatīšanas stratēģija, mērķa-distraktora līdzība, relatīvais dziļums, binokulārā disparitāte, trīsdimensionāls attēls, radiologi

In the doctoral thesis study, the method has been developed to assess visual effectiveness on a volumetric multi-plane display. The study of visual perception of individuals searching information on the display indicates that the requirement to view the three-dimensional image in a selective way increases as the target conspicuity decreases which is reflected in the image viewing strategy. Moreover, the strategy is affected by the professional search experience in radiology. The image depth perception is determined by the target-distractor similarity in the binocular disparity which depends on the functionality of the visual system and the architecture of the display’s optical element. Keywords: visual search, image viewing strategy, target-distractor similarity, relative depth, binocular disparity, three-dimensional image, radiologists
Assessment of visual effectiveness on the volumetric multi-plane display
Keywords: Fizika un astronomija; Physics and astronomy