Acu priekšējās kameras stāvoklis pacientiem pirms un pēc intraokulārās lēcas implantācijas - Tjurins, Maksims (Latvijas Universitāte, 2016)
Ievads: Priekšējā kamera ir ļoti svarīga acs struktūra, kas ir pildīta ar intraokulāro šķidrumu (IOŠ), kas cirkulē caur priekšējo kameras kaktu uz drenāžas kanāliem. Šīm struktūrām ir nopietna loma glaukomas attīstības patoģenēzē. Nepieciešams noskaidrot kā viena no visbiežākajām ķirurģiskajām manipulācijām (kataraktas operācija) ietekmē priekšējās kameras parametrus. Pētījuma mērķis bija izvērtēt izmaiņas acs priekšējās kameras parametros pēc fakoemulsifikācijas un inrtaokulārās lēcas (IOL) implantācijas, izmantojot Pentacam (Oculus, Wetzlar, Germany). Metodes un materiāli: Tika veikts prospektīvs pētījums. Pētījumā piedalījās 18 pacienti (20 acis), kuriem tika izvērtēts un salīdzināts acs priekšējās kameras stāvoklis pirms un divas nedēļas pēc IOL implantācijas. Pacienta priekšējā kamera tika izmeklēta ar Pentacam (Oculus, Wetzlar, Germany) aparātu. Analizējamie parametri bija priekšējās kameras dziļums (ACD), leņķis (ACA),un tilpums (ACV). Dati tika apstrādāti un salīdzināti ar SPSS 20.0 programmu. Rezultāti: Vidējais pacientu vecums ir 66,8 ± 10,5 [SD] . ACD padziļinājās pēc operācijas no 3,29±0,48 mm līdz 5,18±0,39 mm (p = 0,0004). ACA paplašinājās no 32,3±7,0° līdz 44,2±3,2° (p = 0,019). ACV palielinājās no 149,8±45,9 mm3 līdz 202,0±23,5 mm3 (p = 0,005). Korelācijas koeficients tika izvērtēts starp pirms operācijas izmēriem un postoperatīvās-preoperatīvo atšķirību. Korelācija starp izmēriem ir negatīva un ir statistiski nozīmīga ((R = -0,59; p = 0,006); (R = -0,89; p < 0,00001) ; (R = -0,86; p < 0.00001)). Pacientiem ar lielāku vecumu ACD, ACA un ACV izmēri ir mazāki, nekā jaunākajiem pacientiem. Secinājums: Priekšējās kameras dziļums, leņķis un tilpums ievērojami palielinājās pēc fakoemulsifikācijas ar IOL implantāciju, kas, savukārt, samazina risku slēgta kakta glaukomas attīstībai. Cilvēkiem ar kataraktu un ar šauru priekšējo kameru jāveic kataraktas operācija cik ātri vien iespējams, lai novērstu slēgta kakta glaukomas attīstību.

Introduction: Anterior chamber is an important eye area that is filled with aqueous humor and is passed through the anterior chamber angle to the drainage canal. These structures play a huge role in pathogenesis of glaucoma. It is necessary to know how the one of the most common surgical procedure in world (cataract surgery) influences anterior chamber configuration. Objectives: The objective of the current study was to investigate changes in anterior chamber parameters after phacoemulsification and intraocular lens (IOL) implantation, using Pentacam rotating Scheimpflug camera. Material and Methods: In this prospective study we analysed anterior chamber parameters of 20 eyes of 18 patients before and 2 weeks after phacoemulsification and IOL implantation. The following variables were measured: ACD, ACA, and ACV.. Statistical analyses were performed using the SPSS 20.0 software. Results: Mean age 66,8 years ± 10,5 [SD]. ACD increased from 3,29±0,48 mm to 5,18±0,39 mm (p = 0,0004). ACA increased from 32,3±7,0 degrees to 44,2±3,2 degrees (p = 0,019). ACV increased from 149,8±45,9 mm3 to 202,0±23,5 mm3 (p = 0,005). The correlations between the preoperative values and the postoperative and preoperative differences were significant ((R = -0,59; p = 0,006); (R = -0,89; p < 0,00001) ; (R = -0,86; p < 0,00001). Increasing age was associated with reduced ACD, ACA, ACV. Conclusion: The present results showed that ACD, ACA and ACV increased significantly after phacoemulsification with intraocular lens implantation. Therefore cataract surgery decreases the risk of angle-closure glaucoma. People with cataract and narrow anterior chamber angle should undergo cataract surgery as fast as possible to prevent angle-closure glaucoma.
Changes in the amterior chamber of the eye after IOL implantation
Keywords: Medicīna; acs priekšējā kamera; kataraktas operācija; slēgta kakta glaukoma; anterior chamber; cataract surgery