Dienasgrāmatas vizuāls un tekstuāls iekārtojums personai ar īpašām vajadzībām dzīves aktivitāšu organizēšanai - Kerevica, Laura (Latvijas Universitāte, 2014)
Personai, kurai ir psiholoģiskas vai fizioloģiskas problēmas ir nepieciešams atvieglot savu dzīvi, jo ir grūtības uztvert un orientēties plašajā informācijas apjomā. Autore savā darbā vēlējās izpētīt, kādas ir iespējas izveidot dienasgrāmatu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kurā būtu iekļauta pēc iespējas plašāka un detalizētāka informācija, kas būtu viegli uztverama, izmantojot vizuālo un tekstuālo noformējumu. Diplomdarba tēma – ,,Dienasgrāmatas vizuāls un tekstuāls iekārtojums personai ar īpašām vajadzībām dzīves aktivitāšu organizēšanai.” Darba mērķis: izpētīt dienasgrāmatu un ikonografikas dizaina pielietošanas variācijas un izveidot radošā darba projektu, kurā būtu apvienoti dienasgrāmatai un ikonografikai raksturīgākie dizaina principi, kas stilistiski atbilstu projekta informatīvajam saturam. Pētījuma jautājums: Vai izpētot dienasgrāmatu, ikonografikas un infografikas vizuālās un tekstuālās iekārtošanas attīstību un principus, ir iespējams izveidot dienasgrāmatu, kuras vizuālā un tekstuālā iekārtojuma stils atbilstu saturiskajai informācijai par personas ar īpašām vajadzībām dzīves aktivitāšu organizēšanu. Teorētiskajā daļā galvenokārt ir veikti pētījumi par dienasgrāmatu, plānotāju, infografikas un ikonografikas veidiem, grafiskā dizaina principiem un funkcijām. Analizējot literatūru un interneta avotus par dienasgrāmatu un ikonografikas paraugiem un to daudzveidību, autore ieguva izpratni par to, kā veidot dienasgrāmatu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Pētnieciskajā daļā izmantotas intervijas ar ekspertiem (psiholoģi, sociālo darbinieci un speciālās izglītības skolotāju – pasaku terapeiti), kā arī ir analizēti plānotāju, dienasgrāmatu, infografikas un ikonografikas paraugi. Radošā daļa galvenokārt sastāv no apraksta par dienasgrāmatas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, tajā iekļauto ikonu un planšetu grafiskā dizaina izveidi. Ekonomiskie aprēķini sastāv no aprēķiniem, cik lielam jābūt finansiālajam ieguldījumam plānotāja izgatavošanai un izdošanai. Autore savā pētījumā noskaidroja, kādu veidu dienasgrāmatas palīdzētu uzlabot šo cilvēku normālu funkcionēšanu sabiedrībā. Autore arī uzskata, ka ir sasniegusi izvirzīto mērķi, izstrādājot dienasgrāmatu. Pētījuma rezultātā iegūts apstiprinājums, ka, ikonogrāfiskas dizaina pielietošanas principi, izveidojot dienasgrāmatu, dod iespēju uzlabot dzīves kvalitāti cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

A person who has psychological or physiological problems is necessary to facilitate his/her life, because it is difficult to perceive and navigate in the vast amount of information. The author wanted in her work to explore the possibilities of creating a diary for people with disabilities, which would include the widest possible and detailed information that would be easy to understand by using visual and textual formatting. The theme of graduation paper –,,The visual and textual arrangement of a diary for organising living activities for persons with disabilities.” The purpose of work: to explore the use variations of diary and iconic graphics design and create a creative project which would combine most typical design principles for diary and iconic graphics that stylistically would suit project informative content. The research question: is it possible to create a diary by studying diary, iconic graphics and infgraphics visual and textual placement development principles which visual and textual style would suit the content information on organising the living activities of persons with disabilities. In the theoretical part there are mainly studies on the types of diaries, schedulers, and iconic graphics, graphic design principles and functions. By analysing the literature and internet sources on the diary and iconic graphic samples and their diversity, the author gained an understanding of how to build a diary for people with disabilities. In the research part interviews are used with experts (psychologist, social worker and special education teacher – fairytale therapist) as well as samples of the schedulers, diaries, infographics and iconic graphics are analyzed. The creative part is mainly composed of a description of the diary for people with disabilities, the production of included icons and wallchart graphic design. Economic calculations consist of calculations about the needed amount of the financial contribution for making and publishing a scheduler. The author in her study examined, what kind of diaries would help to improve normal functioning of these people into society. The author also considers she has achieved the goal by developing a diary. As a result of research a confirmation is obtained that use principles of iconic graphics by creating a diary give an opportunity to improve the life quality for people with disabilities.
Visual and textual layout of the planner for persons with special needs for their life activity organisation
Keywords: Mākslas zinātne; Diary; visual information; infographic; planner; information