Civiltiesiskā atbildība par autortiesību pārkāpumiem - Božoka, Anna (Latvijas Universitāte, 2012)
Attīstoties tehnoloģijām, turpinoties jaunradei un sabiedrībā paplašinoties diskusijām par autortiesībām, aktualizējas jautājumi, kas saistīti ar autortiesību pārkāpumiem un to sekām. Darba mērķis ir izpētīt ar civiltiesisko atbildību saistītās problēmas autortiesību pārkāpumu gadījumos un sniegt tām risinājumus. Lai sasniegtu mērķi, autore apraksta, salīdzina un analizē grāmatas un periodiku par autortiesībām, normatīvos aktus, starptautiskos līgumus, tiesu praksi un citus avotus. Mērķa sasniegšanai autore darba pirmajā sadaļā apskata autora personiskās un mantiskās tiesības, kā arī tiesību pārkāpumu veidus. Tiek norādīts, ka nepieciešams biežāk veikt ar autortiesībām saistītas pārbaudes. Otrajā sadaļā autore pēta autortiesību pārkāpumu konstatēšanu, proti, personas, kas tiesīgas vērsties pret autortiesību pārkāpumiem, un secināts, ka autoriem būtu aktīvāk jāiesaistās savu tiesību realizācijā. Tāpat tiek apskatīti pierādījumi un pagaidu tiesiskās aizsardzības līdzekļi, kas ir efektīvs veids, kā iespējams novērst autortiesību pārkāpumus. Trešajā sadaļā tiek analizētas autortiesību pārkāpumu civiltiesiskās sekas un secināts, ka pastāv iespēja, ka aprēķinātais zaudējumu apmērs būs neobjektīvi mazs un neatturēs darbu izmantotājus no jaunu pārkāpumu izdarīšanas. Autore norāda uz problēmām tiesu sistēmā un piedāvā atsevišķu tiesnešu grupu specializēt autortiesību jautājumos. Tāpat tiek sniegti priekšlikumi, kā uzlabot Autortiesību likumu, kas šobrīd neskaidri nosaka civiltiesisko atbildību. Autore piedāvā nodalīt zaudējumu aprēķinu veidus (autortiesību subjekta faktiskie zaudējumi, pārkāpēja negodīgi gūtā peļņa un licences atlīdzība) un ļaut autortiesību subjektam brīvi izlemt, pēc kuras no tām tiek aprēķināti zaudējumi. Atslēgvārdi - autortiesības, pārkāpums, civiltiesiskā atbildība, zaudējumi, kompensācija.

With the technological improvements, new artworks creation and copyright discussions in society, copyryght infringement issues and their consequences are becoming more actual. The aim of this work is to analyse the problems that are connected with civil liability in cases of infringements of copyrights and to grant solutions for them. To achieve this goal, the author describes compares and analyses books and publications concerning copyrights, normative acts, international agreements, court practise and other sources. To achieve this aim the author examines the personal and ownership rights and types of infringements of rights in the first part of the presented work. It has been pointed out that more frequent and detailed copyright verifications are required. In the second part the author studies the ascertainment of infringements of copyright, namely, persons that have rights to apply against infringements of copyrights and concludes that creators must participate in their right realisation actively. Furthermore the evidence and temporary civil protection assets have been studied, which are an effective method to prevent the infringements of copyrights. In the third part the consequences of infringement of civil liability copyrights have been analysed and the conclusion have been made, that there is a possibility, that calculated extent of losses will be non-objectively small and will not stop infringers from new infringements violations. The author points on problems in court system and offers to specialize group of judges into copyrights issues. Also it has been offered how to improve Copyright law that nowadays unclearly defines civil liability. The author offers distinguish the methods of extent calculation (the copyrights persons actual losses, dishonestly received profit of infringer and license compensation) and to allow the creator to freely decide which method will be taken to calculated losses. Keywords – copyrights, infringement, civil liability, losses, compensation.
Civil liability in copyright infringement
Keywords: Juridiskā zinātne