Personāla atlase Eiropas Savienības institūcijās - Bērziņa, Rasa (Latvijas Universitāte, 2012)
Ik gadu uz darbu Eiropas Savienības civildienestā pretendē desmitiem tūkstoši cilvēku, kas apliecina Eiropas Savienības kā darba devēja tēla pievilcīgumu, tomēr personāla atlases process ir sarežģīts un laikietilpīgs, kas mazina augsti kvalificētu amata kandidātu interesi par darbu Eiropas Savienības civildienestā. Darbā tiek apskatīta labas pārvaldības būtība un labas pārvaldības principu funkcionēšana Eiropas Savienības pārvaldes kontekstā, un analizēts personāla atlases process un tā attīstība Eiropas Savienības institūcijās, ko organizē un vada Eiropas Personāla atlases birojs. Balstoties uz vienkāršotu korelācijas analīzi, tiek noskaidrots, ka ierēdņu nacionālā pārstāvniecība Eiropas Komisijā ir proporcionāla dalībvalstu iedzīvotāju skaitam, kuras ierēdņi pārstāv, taču praksē rodas arvien vairāk izņēmumu, kad attiecīgais nosacījums nav novērojams, turklāt šie izņēmumi arvien vairāk ir saistīti ar Eiropas Savienības personāla atlases dažādiem aspektiem, nevis Beļģijas un Luksemburgas ierēdņu loģisko pārsvaru Eiropas Savienības civildienestā. Atslēgvārdi: Laba pārvaldība, Personāla atlase Eiropas Savienībā, Eiropas Personāla atlases birojs, Ierēdņu nacionālā pārstāvniecība, Eiropas Komisijas ģenerāldirektorāti

There are tens of thousands of people who are standing for European Union civil service recruitment procedures every year, accordingly reflecting the high attractiveness of the European Union as an employer. Nevertheless the personnel selection process is complicated and time consuming that decreases the interest of highly qualified civil servant position candidates on job opportunities in the European Union civil service. The sense of good governance and the functioning of good governance principles within the context of European Union is examined and the personnel selection process as well as its development, organized and managed by European Personnel selection Office is analysed. Based on a simplified correlation analysis, results show that the national representation of civil servants within European Commission is proportional to the population of the member state that officials represent, nevertheless there are more exceptions arising when the particular condition does not fulfill, furthermore these exceptions are more connected with different aspects of European Union personnel selection than the logical predominance of civil servants from Belgium and Luxembourg. Keywords: Good governance, Personnel selection in European Union, The European Personnel Selection office, The national representation of civil servants, The European Commission Directorates General
Recruitment for European Union Institutions
Keywords: Ekonomika